В следващите 3 до 5 години от Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма. Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура и така нататък. Това ще реши системния проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са - с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал, каза шефът на КНСБ.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров.

"От 1100-те мигранти, потърсили убежище у нас от януари до август 2018 г., 53 на сто са мъже, 11 на сто са жени и 36 на сто са деца. Те са предимно неграмотни, без никакво образование", изтъкна по-късно Димитров по време на международна конференция "Интеграция на мигрантите на пазара на труда", организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ.

По неговото мнение за успешното интегриране на мигрантите на пазара на труда е необходим подход, обединяващ множество участници, който включва публични органи, службите по заетостта, социалните и икономически партньори, бизнес организациите, търговско-промишлените предприятия, занаятчийските камари, работодателите, доставчици при образование и обучение и организациите на гражданското общество, при пълно зачитане на ролята и компетентностите на всеки един от участниците.

Председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов отбеляза, че за България са нужни висококвалицирани специалисти от мигрантите, които да се интегрират на пазара на труда, но постигането на подобна цел би било много трудно. 

По изчисления на КНСБ, планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно, на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

"Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало", каза Пламен Димитров.