Четирима бивши президенти на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, които все още са сред живите, отправиха тържествен призив да бъде уважавана независимостта на институцията, за да може тя да работи без да се опасява от политически репресии, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Съвместното послание е публикувано във в. "Уолстрийт джърнъл" и е подписано от 91-годишния Пол Волкър, 93-годишния Алън Грийнспън, 65-годишния Бен Бърнанке и 72-годишната Джанет Йелън.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно упреква централната банка, че поставя спирачка на "неговата" икономика, като повишава лихвите. Той дори заяви, че може да отстрани нейния ръководител Джероум Пауел, когото самият той назначи начело на УФР.

"Като бивши президенти на Управителния съвет на Федералния резерв ние сме единни в убеждението си, че УФР и неговият президент трябва да имат право да действат независимо и в интерес на икономиката, свободни от всякакъв политически натиск в краткосрочен план, и по-специално без заплаха от отстраняване от длъжност или понижаване на ръководителите на УФР по политически причини", изтъкват Волкър, Грийнспън, Бърнанке и Йелън.

Следва обстойно изложение, подкрепено със съответни примери, защо една независима централна банка е в по-добра позиция да насърчава здрав и устойчив икономически растеж, отколкото институция, постоянно подлагана на натиск от политици, които се стремят да бъдат преизбрани, какъвто е случаят с Тръмп, борещ се за втори мандат, отбелязва АФП.

Американският президент обвинява УФР и неговия президент, че зле са оценили ситуацията в края на 2018 година и че са увеличили лихвите, докато икономиката на САЩ е започвала да се забавя. Както винаги любител на хиперболите държавният глава не се колебае да твърди, че без грешката на УФР растежът можел да бъде двойно по-голям от сегашните близо 2 процента, а борсовият пазар - с 10 000 пункта по-нагоре.

Финансовата институция в сряда понижи лихвите за първи път от 11 години.

За Тръмп обаче това не е достатъчно, изтъква АФП.

Джероум Пауел "за пореден път ни разочарова", написа той в Туитър веднага след понижението.

Бившите ръководители на УФР признават, че е възможно самите те и институцията да са допускали грешки, но са убедени, че тези решения са били най-добрите, тъй като са били плод на безпристрастна неполитическа преценка, основаваща се на интересите на американските граждани в дългосрочен план.

Те подчертават също така, че независимостта не означава липса на надзор или непрозрачност, припомняйки ролята на Конгреса, на гражданите и на медиите.

Волкър беше назначен начело на УФР от президента демократ Джими Картър и беше утвърден отново от републиканеца Роналд Рейгън. Грийнспън беше избран от четирима различни държавни ръководители - Рейгън, републиканците Буш баща и син и демократа Барак Обама.

Бърнанке беше номиниран от Джордж Буш - син и след това отново от Барак Обама. Йелън беше назначена от Обама.