Вторият ден от срещата на върха на ЕС приключи в 23,00 ч. без споразумение, но европейските лидери продължиха срещата си в Брюксел с един допълнителен ден и днес, убедени, че най-сетне се приближават към сделка за безпрецедентния бюджет на ЕС от над 1 трилион евро и предложения възстановителен фонд от 750 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес.

"Нещата се движат в правилната посока", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц. "Разбира се, както може да се очаква, това е трудна борба, преговорите са тежки, но ние се движим в правилната посока, а това е най-важното", подчерта той.

Европейски представител, настоял за анонимност, понеже преговорите продължават при закрити врати, заяви, че Шарл Мишел е уточнявал някои последни подробности по време на вечерята на лидерите на ЕС и ще направи ново предложение днес преди началото на пленарната среща.

Според източника, цитиран от АП и Ройтерс, Мишел е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и основните участници в спора за това как да се харчат парите от възстановителния фонд, "в открито пространство" на покрива на сграда "Европа", преди да се присъединят към останалите лидери за вечеря.

Най-новите предложения на Мишел намаляват дела на грантовете в спасителния пакет и увеличават дела на заемите, които ще трябва да се връщат, в явен жест към групата на "пестеливите" страни начело с Нидерландия, заяви дипломат от ЕС, но според него въпросът за това как да се проследява изразходването на парите остава спорен.

По думите му Мишел е предложил мярка, която не предвижда право на вето на която и да било страна върху това как правителствата харчат средствата. Друг дипломат описа новите предложения на Мишел като само първа стъпка от възможно дълго пътуване към споразумение.

Според източник, цитиран от Франс прес, двустранни и многостранни разговори са продължили и през нощта. Според друг дипломатически източник френският президент и германският канцлер веднага след вечерята са останали в сградата за среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да се опитат да го убедят с нова модификация на компромисния проект за спасителния план, променяйки съотношението между грантове и заеми и условията за отпускането на безвъзмездната помощ.

В края на вчерашния ден една от опциите на масата бе, запазвайки общата сума, да се промени съотношението между кредити и грантове, като се увеличи делът на заемите на 300 млрд евро (вместо 250 в първоначалното предложение), предаде АФП.

За да се опита да склони Рюте, медиаторът на срещата Шарл Мишел бе предложил механизъм, позволяващ на страна, която има резерви относно плана за реформи, представен от друга страна в замяна на безвъзмездната помощ, да открие "в срок от три дни" дебат на 27-те (или Европейския съвет, или в Съвета на министрите на финансите) - вместо искането на Рюте националните планове да бъдат валидирани от 27-те с единодушие, което де факто би предложила вето на която и да е столица. Подобен механизъм остава пречка, заяви пред АФП испански източник, чиято страна задено с Италия би била главният бенефициент на такава помощ.

"Преговорите бяха разгорещени. Европа е в плен на шантажа на "пестеливите", туитна снощи премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс. "Трябва да направим всичко възможно да постигнем сделка утре. Повече отлагане не е полезно за никого". Освен това Конте заяви, че фактическото вето върху националните молби за помощ, искано от Хага, е "политически и юридически неуместно и при това общо взето неприложимо".

Тайната вечеря

След вечерята снощи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, домакин на срещата на върха в Брюксел, събра френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на четирите т.нар. "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, към които се присъедини и Финландия, предаде Франс прес.

"Тази среща беше много трудна", заявиха за АФП европейски източници. След няколко опита за компромис Меркел и Макрон са напуснали срещата, за да разговарят в хотела си с италианския премиер Джузепе Конте, съобщи дипломатически източник. Те очакваха от "пестеливите" да направят крачка в тяхна посока, която обаче не дойде, отбелязва АФП. След срещата Рюте заяви пред журналисти, че "не се е съгласил с ултиматума".

"Някои избягаха", заяви пред журналисти Рюте, цитиран от Асошиейтед прес. Запитан дали са си тръгнали Меркел и Макрон, той потвърди: "Да, точно така. Така че не постигнахме пробив тази вечер. Те избягаха в лошо настроение. Ще продължим утре. Фактът, че продължаваме да разговаряме показва, че всички храним оптимизъм. Но дали ще постигнем успех - ще трябва да почакаме и да видим".