5,3 млн. лева са укритите данъци от бензиностанции, манипулирали отчетността си за миналата година. Това съобщи шефката на НАП Галя Димитрова, след като бе направена проверка на приходната агенция по обектите в страната.

"Има издадени над 130 акта за различни административни нарушения, като стойността им е за над 110 000 лв.", добави Димитрова.

Касови бележки не са били издадени за над 955 000 литра гориво.

"Сигналът от "Българската петролна и газова асоциация" се провeрява. Той е общ. Може да се каже, че няма конкретика по него, обясни вътрешният министър Младен Маринов. - През 2018-а е работено и по контрабанда, и при злоупотреби при разпространение и търговия на горивата."

"Искаме да продължим с проверките на местата, които се занимават с продажба на горива. Направихме анализ на свършеното до момента, начертахме посоките, по които трябва да се работи", заяви Маринов и добави, че през последните години държавата се опитва да обедини усилията на всички контролни органи, за да повиши събираемостта на данъци и акцизни стоки.

"По отношение на темата работа по линия горива е създаден стриктен контрол при разтоварването им, като участват различни контролни органи", заяви той. По думите му ще се създаде национална карта на всички обекти, в които се извършва разпространението на горива. Към момента не може да се каже, че има конкретна статистика за нелегални бензиностанции.

"Има ревизионно производство в момента на всички бензиностанции, включително тези на Веселин Марешки, заяви още шефът на НАП Галя Димитрова.