От Белия Дом заявиха, че имат предимство в икономическата борба с Китай, като посочиха, че икономиката на азиатската страна се "срива" заради търговските бариери, които е издигнала американската администрация срещу нея.

Тези коментари дойдоха в отговор на последните коментари на Пекин, че е готов ескалира търговската война между двете страни с увеличение на вносните мита с 5 до 25% върху американски стоки на стойност $60 млрд, пише електронното издание Washington Examiner, цитирано от "Фокус".

Икономическият съветник на Белия Дом Лари Кудлоу съобщи, че обявлението на Китай "е на много по-малка стойност от очакваното" и в тази връзка "не е реален огледален отговор", предвид това, че Белият Дом е предложил по-големи мита. Причината за това е, че китайската икономика страда, твърди той. "Китайската икономика пропада", оцени Кудлоу.

"Това е една от причините стойността на валутата им да пада. Но не е единствената. Хората изтеглят авоарите си от Китай. Опитват се да напомпат паричното предлагане отново. Не са в добра икономическа форма".

Попитан дали Пекин е пред предаване, икономическият експерт заяви, че не може да знае това, но президентът на САЩ е решен да продължи да прилага политиката си.

Кудлоу повтори позицията си и в интервю пред Bloomberg:

"Икономиката им е слаба, валутата им е слаба, хората напускат страната. Не подценявайте решимостта на президента Тръмп да продължи политиката си". Обявените по-рано тази седмица от американската администрация 25% мита върху китайски стоки на стойност $200 млрд. ще се добавят към вече наложените 25% ставки върху продукти за $34 млрд и 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, като всички от тях са насочени основно срещу Китай, пише изданието. Министерството на търговията в Пекин определи своите предложени мита, като "рационални и ограничени" и добави, че датата на прилагането "зависи от действията на САЩ и Китай си запазва правото да продължи да прилага други контрамерки".