Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроекта за инфраструктурни инвестиции в размер на над 1 трилион долара, предадоха световните агенции.

"Америка отново ще тръгне напред", заяви държавният глава на церемонията в Белия дом по подписване на нормативния акт. Законът предвижда инвестиции в размер на 1,2 трилиона долара в инфраструктурни обекти в САЩ. Той бе приет след трудни преговори в американския Конгрес.

Байдън смята, че законът ще доведе до създаване на нови работни места, ще донесе по-чиста вода, високоскоростен интернет и чисто енергийно бъдеще на САЩ. Президентът освен това се надява, че законът ще помогне за нарастване на популярността му.

От сумата в законопроекта, 110 милиарда ще отидат за мостове и пътища, а 11 милиарда за програми за безопасност на транспорта. 39 милиарда ще бъдат заделени за модернизация на обществения транспорт, а 42 милиарда за развитието на летищата и пристанищата. 55 милиарда ще бъдат използвани за системата за доставка на питейна вода, а 73 милиарда ще бъдат инвестирани в екологично чиста енергия. За високоскоростен интернет ще бъдат използвани 65 милиарда долара.