Министърът на транспорта Росен Желязков не изключи възможността цените на разпространителските услуги на периодичните издания да паднат, след като "Български пощи" се включи в тази дейност. Той уточни пред журналисти, че все пак това е въпрос на договаряне, но изтъкна, че периодиката може да се разпространява в 3000 пункта на държавните пощи.

"Български пощи" ще се занимава и с доставка на периодиката до бензиностанции, търговски вериги и други точки за продажба на дребно.

В отговор на въпрос министър Желязков каза, че разпространението на периодиката чрез държавното дружество може да започне още в началото на следващата година.

Министърът подчерта, че държавата не иска монополно да се намеси на пазара, а да създаде предпоставки за по-добра конкуренция. Това ще допринесе според него за по-доброто разпространение на всички печатни издания, а и на база на свободното договаряне до намаляване на цените, което е въпрос на търговска политика и на търговски практики между издателите и "Български пощи" и ще даде възможност на дружеството да развие своята дейност.

Вчера правителството прие решение "Български пощи" ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

В отговор на въпрос министърът каза, че страната няма да загуби евросредства по проекта за участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле във връзка с искането на ЕК за уточнение по две директиви, свързани с екологията.

Министърът коментира това преди началото на традиционния годишен бал по повод Деня на строителя.