Европейската комисия предложи днес разпределение на 100-те милиона евро в помощ на земеделците от пет страни от ЕС, пострадали от украинския земеделски внос. Предвижда се България да получи 9,77 милиона евро.

На Унгария се предлагат 15,93 милиона евро, на Полша - 39,33 милиона евро, на Румъния - 29,73 милиона евро, а на Словакия - 5,24 милиона евро. Комисията предлага съответните страни да осигурят средства и от своите бюджети като държавна помощ за земеделците, равна на 200 процента от европейската помощ.

Очаква се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС следващата седмица.

БТА припомня, че ЕК изрази по-рано очакване помощта от ЕС да бъде предоставена след премахването на едностранно наложените ограничения на украинския внос. По-рано днес България премахна ограниченията, след като снощи комисията обяви европейски мерки.

В началото на годината ЕС осигури за българските земеделци над 16 милиона евро обезщетения.

Комисията уточни, че е готова да поиска увеличение на бюджета за обезщетения, ако това стане необходимо.

Ройтерс: "Джей Пи Морган" може да обработи 40 плащания по износ на руско зърно

 

Американската банка "Джей Пи Морган" (JPMorgan Chase) може да обработи още 40 плащания по износ на руско зърно, твърдят два запознати източника, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че "Джей Пи Морган" е обработила първо плащане за Руската земеделска банка, която от юни 2022 г. е изключена от платежната система СУИФТ заради руската инвазия в Украйна.

В момента ООН трескаво се опитва да договори продължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Досегашното споразумение изтича на 18 май.

Достъпът до СУИФТ за Росселхозбанк, както е известна Руската земеделска банка, е сред ключовите изисквания от страна на Москва, за да продължи да преговаря за зърнената сделка през Черно море. Русия дава да се разбере, че ако исканията й за премахване на пречките пред износа на руско зърно и торове не бъдат изпълнени, няма да приеме удължаване на сделката. Представители на Русия и ООН ще разговарят по темата в Москва в петък.

Според документ, видян от Ройтерс, ООН в момента подготвя 40 допълнителни плащания на Росселхозбанк, които да бъдат обработени от "Джей Пи Морган". ООН обсъжда с американската банка и износа на руски торове. Според един от източниците "Джей Пи Морган" е била помолена за помощ от представители на американското правителство.

От банката отказаха коментар по темата, същото стори и говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Министерството на финансите на САЩ и Росселхозбанк не откликнаха на поискания им коментар.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Гутериш е предложил като алтернатива на достъпа до СУИФТ американски банки да обработват плащания на Росселхозбанк. По думите му обаче това решение не може да е дългосрочно.

Според източник, близък до "Джей Пи Морган", първата трансакция от миналата седмица е била "много ограничена и стриктно наблюдавана".

Износът на руско зърно и торове не попада под ударите на западните санкции, но Москва твърди, че ограничаването на плащанията, логистиката и застраховките е пречка пред нормалните доставки.