Министърът на финансите Валери Белчев подписа Учредителния договор на Международната асоциация за развитие, с което страната ни стана 174-ят член на МАР, съобщиха от ресорното министерство. 

"За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка, заяви министър Белчев по време на церемонията. Той изрази признателност към ръководния екип на институцията за оказаната експертиза в подкрепа на устойчивото развитие на страната ни.

"Гордеем се и ценим, че България успя да осъществи тази голяма трансформация и напредък", заяви Куун Давидзе, изпълнителен директор, представляващ България в Борда на директорите на Групата на СБ.

Международната асоциация за развитие е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Записванията и приносът в МАР се отчитат като официална помощ за развитие.

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развитие, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

Такава форма на церемонията се организира за първи път и въпреки предизвикателството, успешното ѝ провеждане поставя началото на нов подход, който остава в историята като уникален и единствен до момента за подписване на подобен род споразумение.