Седмици преди Световната банка да се откаже от изготвянето на знаковия си доклад "Да правиш бизнес" в следствие на изобличаващо независимо разследване, група от външни съветници е препоръчала преразглеждане на рейтингите, за да се ограничат усилията на страните за манипулиране на техните резултати, предаде Ройтерс.

Преглед, съдържащ 84 страници и изготвен от високопоставени учени и икономисти, в това число и бившия колумбийски финансов министър, беше публикуван на сайта на Световната банка вчера около три седмици, след като е бил връчен на главния икономист на банката Кармен Райнхарт.

Миналия четвъртък Световната банка обяви, че повече няма да изготвя доклада "Да правиш бизнес", посочвайки като причина вътрешни одити и независимо разследване, които установили, че високопоставени кадри на банката, в това число и Кристалина Георгиева, която сега оглавява Международния валутен фонд, са упражнили натиск за промяна на данни в полза на Китай, припомня БТА. Георгиева категорично опроверга изводите на одитите и независимото разследване.

Прегледът, публикуван вчера на сайта на Световната банка, е подготвен от група, сформирана от банката през декември миналата година, след като серия от вътрешни одити е разкрила нередности в данните в докладите за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан. В прегледа се отправя призив за отстраняване на нередностите и за реформи с цел постигане на "методологичната честност" на доклада "Да правиш бизнес". В прегледа се говори за "модел на правителствени усилия за намеса" в резултатите в докладите за минали години.

Експертите са разкритикували докладите "Да правиш бизнес" заради липсата на прозрачност относно съществените данни и въпросниците, използвани за калкулиране на рейтингите, призовали са за издигане на "защитна стена" между екипа, изготвящ докладите "Да правиш бизнес" и останалите дейности на Световната банка, както и за създаване на постоянен борд за външен преглед.

"Бяхме информирани за многократни случаи, при които национални правителства са се опитали да манипулират резултатите в доклада, упражнявайки натиск върху индивидуални лица, допринасящи за изготвянето му", се казва в прегледа, като се визират адвокати, счетоводители или други професионалисти.

"Персоналът на Световната банка спомена няколко страни, за които смята, че правителствени представители са инструктирали лицата, допринасящи за изготвянето на доклада, как да отговарят на въпросниците. И дори в отсъствие на експлицитен правителствен натиск, разбира се, усещането за заплаха за наказание може да повлияе на резултатите, съобщавани от сътрудниците, допринасящи за изготвянето на доклада", се казва в прегледа.

Авторите на прегледа освен това призовават Световната банка да спре да продава консултантски услуги на правителства с цел подобряване на резултата на страните, отбелязвайки, че това представлява очевиден конфликт на интереси.

"Световната банка не трябва едновременно да оценява бизнес средата на страните, докато приема плащания, за да консултира страните как да подобрят техните оценки", казват авторите на прегледа.

Световната банка предлага подобни услуги на редица страни, в това число и на някои, които са замесени в разследването за манипулиране на данни, като Китай и Саудитска Арабия, се казва в прегледа.

В него се припомня, че през декември миналата година един вътрешен одит е показал, че ръководството на Световната банка е упражнило натиск върху 9 от 15 служители да манипулират данни в изданията на доклада "Да правиш бизнес" през 2018 г. и 2020 г. в полза на Саудитска Арабия, ОАЕ и Китай, докато Азербайджан е бил изваден от топ 10.

Шефът на Световната банка Дейвид Малпас заяви вчера пред телевизия Ес Ен Би Си, че разследването на юридическа фирма за натиск от висши представители на банката през 2017 г. и 2019 г. за засилване на рейтинга на някои страни в доклада "Да правиш бизнес", говори само за себе си, предаде още Ройтерс.