България вече преговаря с ЕК заводът за изгаряне на отпадъци от София да се премести в Маришкия басейн, съобщи днес по време на блиц контрола вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В комплекс "Марица Изток" няма да бъде изграждана парогазова централа, както бе предвидено в изпратения в Европейската комисия Национален план за възстановяване и устойчивост.

"Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник. От тази гледна точка смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия

И съвсем спокойно можем да заложим на 400 мегавата геотермална енергия, която да се случи до 2026 г. И всъщност тази комбинация от генериращи мощности да помогне за това ние да намалим зависимостта от въглища", обясни Асен Василев.

"Това, до което достигнахме и върху което работим, е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това много широко мащабно развитие на батериите на ниво система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия", посочи вицепремиерът.

Идеята заводът да бъде преместен от София в Маришкия басейн беше предложена още по време на коалиционните разговори от "Демократична България". От ИТН коментираха тогава да се гледа внимателно на проекта, който ако не се изпълни ще трябва да връщаме пари на Брюксел. От "Продължаваме промяната" коментираха, че е необходимо да бъдат направени допълнителни анализи.

Екоминистърът Борислав Сандов в свои изказвания коментира, че проектът, ако реши Столична община, може да се наложи да се дофинансира от общината с 80 млн. евро. Така или иначе проектът заради забавяне в процедурите се забавя, а той се финансира по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. и строителство вече трябваше отдавна да е започнало. Но поради екологичните въпроси и проблеми, които би могъл да създаде в котловината на София все повече го отдалечават от реално изпълнение. Предстои среща на екоминистъра в кмета на София в близките дни, за да се обсъдят всички варианти.

На блиц контрола обаче Сандов коментира темата така:

"България не трябва да бъде бунище за боклуци, независимо дали са вносни или не". Целите, които има Европейския съюз, е да се постигнат по-високи нива на рециклиране. Има решение на правителството за ограничаване на определен тип отпадъци и RDF гориво. Целта на правителството, която се обсъжда като анализ, не е за поддържане на ТЕЦ "Марица изток" с вносни отпадъци, а анализ за това дали може решението за отпадъците, които не мога да бъда рециклирани, да бъдат оползотворени по този начин, обясни Сандов.

Сандов каза, че правителството ще направи всичко възможно страната ни да не се превръща в последна спирка на отпадъците на Европа. Трябва да се въведе стриктен контрол, но ние ще направим всичко възможно България да не внася опасни отпадъци отвън, увери Борислав Сандов.

3e-news.net

Сандов подчерта, че откакто е встъпил в длъжност, няма промени политиката на ОВОС и няма внос на нито един тон опасни отпадъци. Тези отпадъци, които пристигат във Варна са от подписите на бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров от правителството на ГЕРБ. Общините в по-голямата си степен и брой не правят добро сепариране на отпадъка, каза екоминистърът.

Общините от своя страна предлагат да се изграждат регионални RDF инсталации, които да отговарят на нуждите на съответния регион. А за качеството на разделно събрания отпадък отговорност носят и организациите по оползотворяване, за чиято работа общините имат много критики.

Общините също така настояват за възможността да въвеждат стимули за разделно събиране на територията на своите общини, както и за цялостна промяна и въвеждане на "замърсителят плаща" и такса битови отпадъци според количеството. Въпросът е точно по каква методика това може да се случи, а тя трябва да се изготви от държавата.

Заради възможността такса битови отпадъци да поскъпне за гражданите въпросът е много сериозен и вече почти десетилетие бави своя отговор, а тук вина имат не само общините, но и държавата.