По мярката, свързана с реализацията на инвестиционните намерения в Плана за възстановяване и устойчивост, а именно за изграждането на индустриалните паркове и зони, ще бъдат използвани 415 млн. лева. Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева на брифинг във ведомството. Тя уточни, че идеята на министерството е чрез тази мярка да бъде направен преход към кръговата икономика. Това ще зависи от визията на самите населени места, които регистрират своите индустриални паркове, както и от ресурсите, с които разполагат, така че да направят индустриалния парк достатъчно примамлив за инвестиционни намерения.

През тази мярка ще се подпомага и изграждането на довеждащата, техническа и социална инфраструктура, допълни министър Везиева. Идеята на всички мерки, които са през плана за възстановяване, е да се намали дисбалансът в регионалното развитие на страната, изтъкна тя, цитирана от БТА.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев счита, че парите, които са посочени в плана, трябва да бъдат реализирани и осъществени на пазарен принцип. Той е на мнение, че България може да "скъси веригата на доставките". В последните няколко месеца в страната ни се работи усърдно по няколко сериозни големи проекта, свързани с автомобилната индустрия. Те по-конкретно са за електрически, хибридни и въглеродно неутрални автомобили. Този тип инвестиции са със сериозен капитал. Цялата индустрия в момента претърпява еволюция и подходът към реализацията е друг, а именно да се осъществят по-малки по обем в сравнение с предходните производствени единици. Но така че да може да се откликне на нуждите на потребителите и на пазара.

"Ако традиционният производител произвежда по 300 000 автомобила годишно, сега говорим за три пъти по-малко производство, но същевременно с различен тип брандове", коментира Янев.

Преди брифинга служебният министър на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 36,870 млн. лв - на "Нестле България" АД, "Дюра-Тайлс БГ" и "Вемус Инвест" ЕООД. Министерството на икономиката приключва шестте месеца с около 500 млн. лева инвестиции и създаването на 1500 работни места, посочи Везиева. Това са всички сертифицирани към момента инвестиционни проекти.