Служебното правителство е предприело всички възможни действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в изпълнение на решението на Народното събрание, като очакваме подготвените промени да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК) съгласно описания график. Тава увери вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, по време на днешното си изслушване в Народното събрание, проведено по искане на БСП.

Сред промените, обект на предоговаряне, е включено отпадане на реформата, целяща намаляване на емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните централи без ограничение поне до 2038 г.

Пред депутатите Пеканов обясни, че процесът по предоговаряне продължава и решението на парламента ще бъде изпълнено дотолкова, доколкото е възможно в хода на преговорите с ЕК, която ще има окончателната дума по отношение на предложените промени. Същевременно, целта ни е да не се допусне забавяне на изпълнението по време на предоговарянето, както и загуба на европейски средства по Плана, уточни вицепремиерът, цитиран от БТА.

"България е в "златната среда". Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко. Има шест-седем страни, които въобще не са направили искане за първо плащане. Радвам се, че в рамките на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило", каза още Атанас Пеканов.

Той прогнозира, че възможно най-скоро, след като приемем необходимото законодателство, ще можем да получим второто плащане.

Вицепремиерът Пеканов обясни стъпка по стъпка свършеното от служебното правителство по предоговарянето на плана в частта "енергетика". Той открои воденето на официална кореспонденция, различни срещи на експертно и политическо ниво, както и получен отговор от Европейската комисия, в който е изразена готовност за провеждане на конструктивен диалог с българските власти.

Целта е всички промени по Плана да бъдат изпратени неофициално на ЕК до средата на май, след което до средата на юни да се проведат преговорите с Комисията, а до края на същия месец искането за изменение да бъде представено официално.

Пеканов отбеляза, че този график не е изключение за България, тъй като се очаква също през лятото повечето държави членки да представят изменените си планове в контекста на REPowerEU.