България е сред водещите IT аутсорсинг дестинации в света благодарение на добрия бизнес климат и техническата експертиза, смятат в международна компания от сектора.

Според последните икономически доклади, аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори в страната за изминалите 27 години. В допълнение, до 2020 г. броят на заетите служители, както в традиционния аутсорсинг на бизнес услуги (ВРО), така и в този на информационни технологии (ITO), се очаква да надвиши 62 500 души.

Много международни компании от дълго време разпознават България като силна дестинация за аутсорсинг в сферата на обслужване на клиенти, коментират експертите.

Наличието на талантливи кадри и сериозният опит в STEM (science, technology, engineering and mathematics) са една от основните причини страната ни да бъде припозната като атрактивна за бизнеса и за развитието му. България предлага всичко, което компаниите търсят в една IT аутсорсинг дестинация - богат избор от професионалисти, доказано силни резултати в сферата на STEM образованието и силно присъствие на международни компании в региона. Страната също е изключително културно близка до западния свят, когато става дума за бизнес отношение и етикет, посочват от компанията.

Благодарение на комбинацията от многоезична, високообразована и мотивирана работна ръка и конкурентно заплащане, България беше очевидният избор за нашите аутсорсинг, облачни и IT услуги, посочва Янив Натан, основател на международната компания от сектора Тек Експъртс.

От компанията отбелязват, че в края на август тази година са увеличили значително офис пространството си, стремейки се да наемат още 600 души до края на 2018 г.

В период, в който традиционният аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) развива висококачествени услуги, репутацията на България като предпочитан аусорсинг партньор ще продължава да расте, смятат експертите.

Богатият IT опит и познания, добрата географска локация до западните страни и многоезичните екипи от специалисти, са само част от причините пазарът ни да привлича вниманието на инвеститори и предприемачи от цял свят, посочват от специализираната компания.

България е отличен пример, който показва как софтуер индустрията е достатъчно могъща, за да остави дълготраен отпечатък върху бизнеса като цяло. Секторът дава изключително много възможности, които водят след себе си отлична стабилност, трайна заетост и висока добавена стойност. Уменията, които видяхме, когато дойдохме в страната за първи път, са все по-ясно изразени сега и затова ангажиментът ни да развиваме България като едно от ключовите международни местоположения на международната компания, продължава да бъде от изключително значение за нас, казва Лъчезар Лозанов, мениджър на компанията за България и Малта.