Ако искаме да резервираме почивка в Мексико от България, ние ще платим в момента с 20-30% над цената заради посредниците. Но дори не само заради по-високата цена си струва тези посредници да бъдат премахнати, за да можем да установим директна връзка между клиента и доставчика на услугата, което би било най-ценното за добрата услуга. Това каза Петър Лозанов, изпълнителен директор, 15toGO за бъдещето на блокчейн технологиите в рамките на дискусия "Силата на блокчейн технологиите" в IFF.

По думите му премахването на посредника има смисъл, ако той не носи никаква стойност, съобщи телевизия "Блумбърг".

Никола Стоянов, главен изпълнителен директор на аеternity Ventures, подчерта, че волатилността на криптопазара не просто се е върнала, както заяви модераторът на разговора Петко Карамочев, основател на Industria.tech, а никога не си е отивала.

"Нашата работа е да видим и посочим кои са полезните бизнеси в блокчейн света. Да създадеш проект за крайния клиент е изключително трудно. Много въпроси предстои да бъдат решени, но волатилността трудно ще бъде премахната", поясни той.

Боян Янчев, представител на ITOS клъстер, пък обърна внимание на един от сериозните проблеми в индустрията - сигурността. По думите му от началото на годината са били откраднати поне 1,1 млрд. долара в критповалута. "Това е около 15% от общата сума, ако такъв дял бъде откраднат от депозити в банки например, финансовият пазар би изпаднал в сериозна паника", поясни той.

Янки Онен, главен изпълнителен директор на Innovertu, остава твърд оптимист за бъдещето. Той припомни как преди време Уорън Бъфет не е разбирал технологичните компании дълго преди dotcom балона, а сега има широки позиции в тези фирми. "След време всички трансакции ще са на база блокчейн, те ще заменят посредниците, това е бъдещето. Дайте шанс на блокчейна, той не може да бъде избегнат, защото е много по-ефективен и евтин", каза той.

Според Дмитри Назаров, главният изпълнителен директор на Genesis Vision, идеята на децентрализираните борси да се премахне посредника до момента е действала чудесно, но при обмен на различни активи не работи толкова добре. "Като направиш депозит, твоите средства физически влизат във вътрешна собственост и губиш контрол над средствата. Получаваш виртуален акаунт, който може да използваш за форекс търговия и други неща. А ползите са ликвидност, често бърз обмен, функционалност", каза той. От друга страна обаче има много несигурност, свързана с волатилността.

"Няма управление на криптоактиви, на дигитални активи. Затова все още големите играчи изчакват, но ще влязат на пазара, и то в рамките на няколко години", каза от своя страна финансистът Бисер Манолов.

И така - ако трябва да очертаем с едно изречение изложенията на панела - блокчейнът създава устойчивост в цифровия свят, като по този начин дава възможност за доверие и премахване на доставчиците на финансови услуги. Затова бъдещето му принадлежи.