Бъдещето принадлежи на блокчейна

Предимството на технологията е, че създава устойчивост в цифровия свят

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това може да е статия на някой, койти никога не е пътувал в Мексико. Ако се опиташ да закупиш услугата директно ти излиза по-скъпо, защото големите са изкупили "пакетите" и ги прдават на техни цени. Все едно да опиташ да внесеш петрол от Обединените Арабски Емирства на цена на която копуват американските петролни компании. В България това се натича "търговска отстъпка".

Демек, купувайте си кисело мляко от баба Цона от блиското село и майната им на търговците... Смях в залата... Малоумния автор преразглежда идеята за натурално разменна търговия.

От всичките коментари до тук разбрах едно: Никой от вас не осъзнава, че наистина блокчейн технологията има много недостатъци и ще бъде наследена от по-съвършена такава, която елиминира всички тези недостатъци. Няма такси, няма копане, няма огромен безсмислен разход на енергия, има скалируемост ограничена само от физическите закони, устойчива на хакване дори с квантов компютър. Повечко четене ви трябва явно.

Да, бе, само ти си разбрал и прозрял. Трябвало му четене... Акъл трябва, за да прецениш потенциала на технология, чието концептуално ниво се основава на пилеенето на ресурс и генерирането на над 95% брак, защото така е заложено в самия принцип на работа. Нещо основаващо се на proof of work противоречи не само на пазарните закони, но и на физичните. Все едно да набримча 1000 фрези да фрезоват детайли и да взема само този от първата приключила работа, а останалите - брак. За капак - в цената на единствения детайл да калкулирам разходите на всички останали.

Нали точно това пиша, акъл-лията. Блокчейна няма бъдеще, ще бъде заместен от по-съвършена технология.

Нали точно това пиша? Блокчейна няма бъдеще и ще бъде заместен от по-съвършена технология.

Алоу, зациклилият на буква "А", във всичките ми мнения казвам същото, каквото и тук, а ти си написал, че никой не бил осъзнал банални и тривиални истини, за разлика от теб - мозъка. Някакво друго значимо прозрение да имаш да ни споделиш и впечатлиш? Таман ще ни спестиш четенето и ще ни го изсипеш под формата на digest. Кажи примерно има ли Windows98 бъдеще и какви са предизвикателствата пред Кодак и Нокиа. Ако ти е сложно, може и по-лесен въпрос - VHS или Betamax ще надделее.

Алоу, зациклилия на буква "А", във всичките ми мнения казвам същото, каквото и тук, а ти си написал, че никой не бил осъзнал банални и тривиални истини, за разлика от теб - мозъка. Някакво друго значимо прозрение да имаш да ни споделиш и впечатлиш? Таман ще ни спестиш четенето и ще ни го изсипеш под формата на digest. Кажи примерно има ли Windows98 бъдеще и какви са предизвикателствата пред Кодак и Нокиа. Ако ти е сложно, може и по-лесен въпрос - VHS или Betamax ще надделее.

Така е, нарича се Radix

дш понеделник нашите поръчки в ЕС ще се третират с еднакви ценни . Отпада опция за изклюване на определени места от еднаква ценноразписка .Без значение ще е дали поръчим например новата колекция Иванка Бански от София, Париж ,Мадрид, Копенхаген : предлаганата цена за стоката трябва да е една и съща . Тоест често посрещнато съобщение WE DO NOT DELIVER TO BULGARIA отпада .

дали това ще важи за стоката ми от Швейцария ?

Обединеното Кралство, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия, Исландия ?

за фирми като Гуугле , файсбук , Амацон тези политики рано или късно ще водят до необходимост за изграждане на двоен стандарт , ако не в повече създаване на паралелна фирмена корпоративно структура - например Гуугле (Амерка) с седалище в САЩ , както и Гуугле (Европа) с седалище в Европа . Всяка една единица независима от другата , защото тези политики нямат да генерират предимства за фирмена политика под старата корпоративна форма . Това на практика води до разпад на това каквото днес познаваме като мултинационални кооперации, защото юридикците в които работят освен разлика в материята ще се окажат процесуално трудно изпълними при определени дела . Слоган WE DO NOT DELIVER TO ще стане нещо съвсем нормално и очаквано , предвид сегашните практики на WE DELIVER ANYWHERE . От фразата "глобализация" ще преминем към научно-политически термин "континентализация" . Това ще има неподценимо значение и за сравнително малки страни като например България , дали хареса или не без значение . Следователно един въпрос : Какво имат , или по-добре какво нямат например Ай-Ти Сървъри в България и Панама общо ?

block-chain-а е обречен, защото не е скалируем! При увеличаване на броя транзакции, се увеличава размера му - а той целия трябва да се репликира навсякъде!!! - което може да доведе до срив в ИНТЕРНЕТ МРЕЖАТА!!!

Според една любопитна инфо от тъмната мрежа, тези които са създали блокчейн системата, притежават и кодовете за влизане "през задната врата" на всяка криптовалута, също както е при всяка ОС, апликация, фърмуеъра на микрочиповете, флаш паметите, хард дисковете, смартфоните и пр. Не е чудно, че са били задигнати толкова криптовалути напоследък, чисто и просто хакерите добре са поработили през последната "петилетка" за да усвоят тънкостите на блокчейн състемата. Не знам дали има поне една криптовалута която да не е била "пробита". Бях останал с впечатлението, че системата е "бетон", нямало как да ти откраднат криптовалутата, освен ако не ти задигнат компа или примерно флашката където са сертификатите. Ти да видиш..

XMRIG

Блокчейна няма нищо общо с хакерите които крадат криптовалута , самата дума "верига от блокове" показва определен начин на синхронизация при копането на криптовалута която има начало да кажем 000001 и край 999999. Това е заложено при създаването на криптовалутата , блокчейна просто следи това при копането и след като миньорите изкопат блок №1 /пример 000001 - 111111/ предава към пула следващият блок. Всяка изкопана монета има номер и се следи после от този блокчейн в кой портфейл е отишла след майнинг или покупко продажба , така става невъзможно да се дублират монети и фалшифицират. След като се изкопае и последният блок това се отразява по борсите и се знае че тази криптовалута е изкопана вече и пуловете спират да получават нови блокове за копане. От добре криптиран портфейл няма как да ти откраднат монетите освен ако не ограбят банката или самия собственик го направи.

Наблюдателя

Възможно е да си прав. На пръв поглед идеята е добра, понеже дава възможност да се заобикалят институциите. Проблема все пак идва от неизвестността кои стоят зад създаването на блокчейн системата. Какви по-далечни цели преследват след като се зариби света и дали наистина могат да "изпразнят" в определен момент портфейла на "непослушниците", било то физически или юридически лица през "задната врата". Много по-лесно ще им бъде да манипулират света. Не че и сега не го правят, но явно имат много спънки. Да не забравяме една от преследваните цели на кукловодите, прокарващи "Новия Световен Ред" - глобално правителство, глобална религия, глобална валута, глобален контрол на индивидите посредством чипиране, и т.н. - кошмара на Джордж Оруел.

Глупости, сорс кода е отворен и хиляди програмисти са го преглеждали вече..

Това не е вярно. Виж примерно CVE-2014-0160 (ака Heartbleed), печално известен дефект в OpenSSL, който отне 2г да бъде открит (2012-2014). Имаше и други проблеми (примерно в Debian, виж DSA-1571-1, CVE-2008-0166), вкл. и някои с по 10г давност.

На теб май са ти влезли през задната врата, като чета тия тъпотии, които пишеш.

Да, купуваме шоколад и после един мармот ни го завива в рециклирана хартия... бъдещето е в това, което ще дойде след блокчейна, построено на негова база. Горе-долу същата работа като с тъч дисплеите, цветните екрани, флаш паметите и т.н. преди да се появи iPod-а... Един куп технологии съществиваха, но трябваше да се намери някой, който да ги съчетае и да ги направи използваеми. За какво се ползват крипто валутите в момента - за незаконни финансови операции и за спекулиране с цената им. Не бих нарекъл това "устойчив модел"...

Fiat валутите също се ползват за незаконни финансови операции и спекулация. Не виждам разликата.

Аха ... и всеки чичо от село ще си купи мощен компютър, почти копачка, за д аможе да си купи хляб от бакалницата.

Пътят към Ада е постлан с добри намерения. Злато "в джоба" си остава най-сигурната валута. Измислиха хартиените пари и завъртяха печатницата. Изпускат от време на време балона, за да не се спука, но печатането си е разход. А и с фалшификатори трябва да се борят. Сега ни набутват в нова епоха, където ще минимизират разходите си, а цялата отговорност ще я прехвърлят на обикновените хора. Не благодаря!

Явно не разбираш, че потърпевшите ще са банките, институциите, които ще изчезнат и това ще се отрази чудесно на хората! Така ще е - искат или не, всички ще са принудени да приемат цифровите валути и услуги!

Учуден съм, че ми даваш квалификации без да ме познаваш. Твърдя и мога да го докажа, че достатъчно разбирам. Колкото до банките, мога да те успокоя - няма да изчезнат, защото блокчейн-а не може да ги замени изцяло. Само една част от дейността си ще загубят, но бъди убедена че печалбите им няма да намалеят. И отново всички хора ще им ги плащат. Не толкова пряко, а косвено

Сигурно и кредитирането ще става през блокчейна, щом като банките ще изчезнат. Кандидатстваш пред "блокчейна", искаш 1000 биткойна кредит, а насреща предлагаш или високопарни думи и измислен бизнесплан, или несъществуващи гаранции, след коет "блокчейнът" разглежда кандидатурата ти. Таман дотогава ще пуснат Елизабет Холмз от панделата да основне Теранос 2.

Явно ти не разбираш, че потърпевшите ще сме всички, не само банките. В момента гигантски ресурси са заети да се смятат хешове. Това става все по-нерентабилно. Не е далеч момента, в който някой ще впрегне тези ресурси за намиране на частни ключове за крипто портфейли. Ако излезе някоя уязвимост в алгоритъма, това ще стане по-рано от колкото можем да си представим. Когато нямаш връзката човек-портфейл, както е в реалния свят, ходи доказвай, че някой ти е откраднал парите... ще има двама човека, притежаващи един и същ частен ключ и твърдящи, че е техен, как ще докажеш, че не ти, а другия лъже, м? Банките няма да изчезнат поради простата причина, че те не предоставят само транзакционни услуги. Всъщност, в момента в България това се предоставя от БОРИКА, а за международните от SWIFT мрежата, не от банките, банките са просто интерфейс към тези два доставчика на тази услуга. Да, таксите не са съпоставими с таксите за виртуалните пари, но последните мисля, че постепенно ще се вдигат, защото цената, която се плаща в момента просто не е правилна. Кой ще спечели тази битка не знаем и няма как да знаем. Много се спекулира по въпроса, но предстои да видим...

Прочетете повечко, че да ви светне под шапката за алгоритмите! Просто с неуки хора не ми се обяснява...Искате или не - това е бъдещето, а всички ние ще спечелим, разбира се!

А, ти вземи малко се запознай с принципите на икономиката. Хем са прости, хем са сложни. Знаеш ли колко са сметките за ток на Гугъл преди уж да минат основно на възобновяеми източници (не че им вярвам)? Гонят милиард годишно. Знаеш ли колко ток хаби инфраструктурата на интернет? Само тези разпределени блокчейни ни липсват, които са трагично енергийно неефективни. Обаче вие сектантите си мислите, че сте дизраптъри и както казваше Тери Крюз в Идиокрация - he will solve everything. Алгоритми, протоколи - чудо голямо. Та, не ми говори за алгоритми, ами за бизнес модел - тогава идва часът на истината и дотук видяхме за какво става дума. Я кажи за последните седмици с колко падна хашрейтът и колко миньора се изключиха, защото не им изилзат сметикет с тока? Ще те светна - между 600 и 800 000, основно в Азия, изключиха машините. Кажи им на тях за алгоритмите и, че това е бъдещето.

XMRIG

Много анализатори са захапали тоя блокчейн без да имат представа за какво става дума но си го свързват по някакъв техен начин с какво ли не та дори и бизнес модел направиха с блокчейн.

анализатори, и говорилня много,познавачи малко!