Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча призова до края на годината да завършат преговорите за създаване на Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP). В изказването си днес на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тайландският лидер каза, че завършването на преговорите до края на годината ще е стимул за икономически ръст, активизиране на търговията и увеличаване на инвестициите, предаде ТАСС. В същото време, посочи той, районът на Югоизточна Азия се сблъсква с риск от търговски противоречия и стратегическо съперничество, породен от търговската война между САЩ и Китай.

На 4 ноември в Банкок ще се съберат лидерите на 16 държави - страните от АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд, Филипините) и на Австралия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония - за да продължат преговорите за създаване на регионалния търговски блок, който има потенциала да стане един от най-големите в света.

Засега има съгласие по 18 от 20 параграфа на споразумението. Противоречия възникват заради позицията на Индия, която не иска пълна отмяна на търговските бариери, защото се опасява от притока на по-евтини китайски стоки.

В момента общият обем от БВП на потенциалните участници в предлаганата зона за свободна търговия е 49,5 трилиона долара, което е около 39 на сто от световния. Прогнозите са, че към 2050 г. този показател може да достигне 250 трилиона долара, предаде ТАСС.

Заедно те биха съставили най-голямото партньорство за свободна търговия в света, изпреварвайки в това отношение Европейския съюз (ЕС) и Северноамериканското споразумение за свободна търговия (сега известно като споразумението САЩ-Канада-Мексико).