Азербайджан се стреми да разшири присъствието си на енергийния пазар в Европа чрез присъединяване към газипреносната инфраструктура на Западните Балкани, заяви президентът Илхам Алиев, цитиран от ТАСС. Той каза това на конференция за развитието и перспективите за сътрудничество на Южен Кавказ.


По думите на Алиев в момента Баку е в активна фаза на преговори с няколко страни от бивша Югославия за преноса на газ за тези страни, допълва БТА.

Азербайджан започна на 31 декември миналата година търговски доставки на газ за Европа по Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), част от Южния газов коридор (ЮГК)

Доставките, планирани за 25 години, предвиждат износ на над 10 милиарда кубични метра азербайджански газ за Европа, от които 8 милиарда куб. метра ще получава Италия, 2 милиарда куб. метра - Гърция и България, а останалите обеми - прилежащите пазари.

По-рано Алиев съобщи, че Азербайджан е подписал меморандум за взаимно разбирателство със западно-балкански страни за доставка на газ.

Южният газов коридор преминава от Азербайджан до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той представлява интегрирана система, включваща Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия тръбопроводи. Капацитетът на коридора е 16 милиарда кубични метра газ, от които 6 милиарда кубични метра ще остават в Турция, а останалите 10 милиарда кубични метра ще се насочват към Южна Европа. За основен източник на синьо гориво по този маршрут се счита находището "Шах Дениз" в Каспийско море, чиито резерви се оценяват на 1,2 трилиона кубични метра.

Общите запаси от газ в Азербайджан се оценяват на 2,6 трилиона кубични метра.