Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен донесе лично във Виена съобщението, че ЕК е одобрила австрийски план за възстановяване и устойчивост, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

Фон дер Лайен заяви на съвместна пресконференция с федералния канцлер Себастиан Курц, че ЕК дава зелена светлина за подкрепата на проекти на стойност 3,46 милиарда евро, които Австрия ще получи по програмата Next Generation EU (Инструментът на ЕС за възстановяване "Следващо поколение" на обща стойност 750 млрд. евро).

Очаква се част от помощта в размер на 450 милиона евро да бъде изплатена като предварително финансиране още през юли или август, след като планът бъде одобрен от Европейския съвет.

Австрийският план за възстановяване и устойчивост включва проекти главно за изграждане на железопътната мрежа, широколентови кабелни връзки и инвестиции в екологични проекти.

Екологичните и цифровите инвестиции ще съставляват по-голямата част от разходите. 1,5 милиарда евро ще бъдат инвестирани в "зелена" реконструкция, предимно насочена към беземисионни и нискоемисионни производства, а 1,8 милиарда евро ще бъдат изразходвани за цифровизация и широколентова свързаност.

"Ще си върнем всяко евро, на което имаме право. Австрия представи амбициозен и перспективен план и мерките, съдържащи се в него, ще помогнат за националното ни възстановяване", каза в началото на месец май финансовият министър Гернот Блюмел, цитиран от euroactive.