България смени политиката по насърчаване на инвестициите, която беше доста ограничена, каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет. На срещата с журналисти беше анонсирано инвестиционно намерение от белгийска компания за производство на батерии в България в размер на 1,1 млрд. евро, предаде БТА.

"В момента даваме максимално разрешената от Европа държавна помощ. Имайки предвид, че това е инвестиция в размер над милиард евро, това трябва предварително да бъде съгласувано с Европа по режима за държавни помощи. Стандартна процедура, която ние много рядко сме ползвали в миналото. Важното е, че средствата се дават, след като е направена инвестицията. Със сигурност трябва да има завод, за да има финансиране и държавна помощ", обясни Василев.

Министърът подчерта, че се подкрепят всички инвеститори. "Имаме още пет-шест инвестиционни проекта, които вече получиха такова финансиране през Министерския съвет. Още пет-шест до края на годината очакваме също да получат финансиране, тъй като са във фазата на реализация", каза още министърът на финансите.

Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна днес с представители на ръководството на белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering, заявила намерение за мащабна инвестиция в заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Компанията е специализирана в производството на енергийни технологии за автомобилната и други индустрии.

В срещата участваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.