Аржентина и Китай удължават до юли 2026 г. своето споразумение за валутен суап* в размер на 5 млрд. долара. Споразумението е постигнато на 12 юни.

Аржентина беше изправена пред перспективата за изплащане на милиарди долари този и следващия месец, ако не беше постигнала удължаване с Китай, потенциално главоболие за Аржентина, чиито резерви са на изчерпване.

Ройтерс, позовавайки се на местното издание "Кларин", съобщи вчера, че аржентинският президент Хавиер Милей ще замине за Китай през следващите седмици, където ще се срещне с колегата си Си Цзинпин.

Равнището на инфлацията в Аржентина през месец май е било най-ниското от 2022 година насам на фона на строгите мерки, предприети от президента Хавиер Милей, съобщи БТА. Годишната инфлация обаче остава близо до 300 на сто, много аржентинци твърдят, че все още не могат да усетят ползите, тъй като повишаването на цените на хранителните стоки надвишава това на заплатите.

Годишната инфлация все още е най-високата в света, въпреки че месечното ниво се е забавило. Заради поскъпването на храните, комуналните услуги и транспорта, минималната заплата в Аржентина от 234 315 песос (260 долара) изглежда крайно недостатъчна. "Все още не разбирам как инфлацията може да е спаднала", казва Силвия Кастро, 65-годишна пенсионерка, снабдяваща магазина си за хранителни стоки на пазара в покрайнините на Буенос Айрес.

"Данъците са много високи, услугите и бензинът са скъпи, осигуровките са скъпи, разходите за здравни услуги, които трябваше да паднат, останаха същите или се повишиха", разказва тя.

Правителството на Аржентина пропагандира успеха си с удържането на инфлацията, но е изправено пред предизвикателството да запази подкрепата на избиратели с оглед на разпространяващата се бедност.

Темпът на месечен растеж на инфлацията е напът да се понижи за пети пореден месец през май до под 5 на сто спрямо пика от над 25 на сто през декември, когато Милей пое властта и рязко обезцени националната валута.

За много хора е трудно да си купуват храна и усещането е, че тя е лукс, каза 53-годишната Лаура Басуалдо, която се занимава с търговия.

*Валутният суап е неотменимо споразумение за размяна на предварително договорена сума от една валута срещу сума в друга валута на спот или бъдеща дата и за обратна размяна на получената валута в оригиналната на по-късна дата по предварително договорени обменни курсове. Банката (в случая централната банка) предлага валутния суап с цел осигуряване на краткосрочна ликвидност.