Директорът на аржентинската централна банка Агустин Песе се оттегли от поста си, става ясно от указ, публикуван в аржентинския официален вестник и цитиран от Ройтерс и БТА.

Постът ще бъде зает от икономиста Федерико Фуриасе, който е съветник на президента Хавиер Милей.

Указът за оттеглянето на Песе, бе публикуван в официалния вестник минути след като Сенатът одобри ключов законодателен пакет с реформи на президента Милей. Проектът мина с един решаващ глас на вицепрезидентката Виктория Виляруел, която е и председател на Сената.

"Приех оставката, подадена от доктор Агустин Песе в качеството му на директор на Централната банка на Република Аржентина, която ще влезе в сила от 1 юли 2024 г.", се казва в указа, подписан от Милей.

Внесеният от Милей законодателен пакет предвижда президентът да получи широки правомощия в енергетиката, пенсиите, сигурността и други области. Промените включват и мерки, смятани за спорни, като например щедри отстъпки за чуждестранните инвеститори, данъчна амнистия за недекларирани активи и намерения за приватизация на част от държавните предприятия в Аржентина.

Сенатът разглежда спорния пакет промени на президента Милей

Снимка: AP/БТА

Демонстранти и полицаи влязоха в сблъсъци пред сградата на аржентинския Конгрес, докато Сенатът обсъждаше законодателния пакет, предаде ДПА.

Демонстранти с качулки мятаха камъни и самоделни запалителни бомби по служители на реда в Буенос Айрес, на което полицията отвърна с бой с палки и сълзотворен газ.

Канцеларията на президента поздрави силите за сигурност за начина, който са действали срещу демонстрантите.

Размирици в Буенос Айрес, докато Сенатът приема законопроекта на президента Милей

Снимка: AP/БТА

"Президентската канцелария поздравява силите за сигурност за тяхната отлична реакция по справяне с терористични групировки, които с палки, камъни и дори с гранати се опитаха да извършат държавен преврат и да посегнат на нормалното функциониране на Националния конгрес на Аржентина", се казва в публикация на президентската канцелария в социалната мрежа "Екс".