САЩ въведоха от днес, 18 октомври, санкционни мита върху редица стоки от Европейския съюз по силата на решение на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Това стана, след като по-рано в началото на месеца Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно субсидиране на Еърбъс (Airbus). Решението е пореден етап от дългогодишния конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг (Boeing).

САЩ вече налагат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Еърбъс в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Боинг, което включва европейски компоненти.

ЕС ще отговори на митническите санкции

ЕС няма друг избор, освен да приеме ответни мерки, заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

"Съжаляваме за решението на САЩ да въведат мита. Това не ни оставя друг избор освен въвеждане на наши мита по делото за Боинг.

Очаква се обаче в близките месеци СТО да даде правомощия и на ЕС да наложи митнически тарифи на американски стоки заради констатирано незаконно държавно субсидиране на Боинг, като тези мита биха могли да изравнят или дори да надвишат тарифите на САЩ спрямо европейските стоки.

Кои са най-потърпевши

Списъкът със стоки на Търговския департамент на САЩ, които се обмитяват от днес, включва предимно стоки от четирите европейски държави, участващите в консорциума "Еръбъс" - Франция, Германия, Испания и Великобритания. Високите мита ще засегнат испанските маслини, немски инструменти и кафе, британски пуловери и вълнени дрехи, шотландско и ирландско уиски.

С 25% ще бъдат облаган и вносът на сирена почти от целия ЕС. От високите тарифи са пощадени италианските зехтин и вина, както и шоколадът от европейски страни.

САЩ са най-големият консуматор на зехтин извън ЕС с около 320 000 тона годишно по данни на испанската асоциация на износителите на зехтин "Асолива". От това количество повече от 1/3 се пада на Испания.

Френските износители на алкохол призоваха днес правителството да вземе спешни мерки за винарския сектор, а Европейската комисия да започне преговори с Вашингтон.

"Съжаляваме, че до ден днешен Европейският съюз и САЩ не успяха да постигнат споразумение, което да позволи избягването на тази ситуация", изтъкна председателят на Федерацията на износителите на вина и спиртни напитки Антоан Лечиа в комюнике.

"САЩ са най-големият ни клиент и представляват близо 20 процента от целия ни износ на вина. Над 4500 френски компании за износ на вино сега са пряко засегнати от 25-процентовите мита за доставката на техни продукти на този пазар", допълва федерацията.

Според Антоан Лечиа американските мита ще доведат до увеличаване на цените с до 30 на сто за американския потребител. "Нашите конкуренти няма да бъдат изправени пред поскъпване на техните продукти. Така че съществува огромен риск от загуба на пазарни дялове за френските вина", предупреди той.

В Италия най-голямата селскостопанска асоциация, Колдирети (Coldiretti), заяви днес, че въведените днес от САЩ 25-процентови мита ще се отразят отрицателно на доставките на италианско сирене Пармезан и Горгонзола в САЩ, както и на пушено месо, цитрусови плодове и алкохолни напитки.

Италианските продукти в списъка за облагане с мита са на стойност половин милиард евро (550 милиона долара).

Председателят на Колдирети Еторе Прандини призова италианското правителство да започне рекламни кампании за италиански продукти на други пазари и да предостави помощ на производителите.

Българският премиер Бойко Борисов заяви днес в Брюксел, че новите мита на САЩ не засягат нито една стока от нашата страна. България и САЩ имат много добри двустранни отношения. Считам, че следващия месец ще имаме добро развитие на двустранните отношения, добави той без да уточнява.

Германският финансов министър Олаф Шолц отбеляза, че длъжностните лица от Европейския съюз работят интензивно "зад кулисите", за да изковат търговско споразумение със САЩ и да предотвратят заплахата от тарифна война, като той се надява на постигане на сделка. Олаф Шолц препоръча спокоен подход, който не ескалира допълнително напрежението с Вашингтон.