В редица анкети Дания последователно се класира сред най-щастливите страни в света и като едно от най-благоприятните за бизнеса места. Въпреки това обаче реалността е съвсем различна според водещата на американския канал Fox Business Триш Рейгън. Тя описва страната като тоталитарна социалистическа държава, в която "никой не иска да работи", а гражданите са лишени от "всичките си възможности".

Първоначално Рейгън говори за катастрофалната ситуация във Венецуела и предупреждава за опасностите от социализма, за който много демократи твърдели, че искат да въведат в Съединените щати. Но тогава тя изведнъж прескача от Венецуела към Европа с думите "И както Шекспир каза: има нещо гнило в Дания" и започва тирада срещу малката европейска страна. По думите ѝ Дания многократно се цитира като положителен пример за "социализма".

Рейгън цитира редица "факти" срещу Дания: данъкът върху доходите възлизал на 56%. Това означава, че в страната, където никой не искал да работи, "всички в Дания работят за правителството". Освен това Дания била "силно задлъжняла", докато в повечето общини мнозинството от населението не работи.

Според водещата датчаните не искат да работят поради друго ужасяващо социалистическо зло: безплатното образование. "Те всъщност им плащат 990 долара месечно, за да ходят на училище", казва тя, като има предвид колежи и университети, и продължа: "Знаете ли какво се случва по-нататък? Никой не иска да завърши училище ". А ако някой някога напусне училището, то всички просто искали да отворят кафенета. Поне така ѝ е разказал някой, който е бил в Дания, пояснява Рейгън.

Въз основа на тази "фактическа основа" водещата заключава: "Никой няма стимул да прави каквото и да е, защото не е възнаграден за това. Дания, подобно на Венецуела, лишава хората от техния потенциал. Натам ли искаме да се насочим?".

Датските държавни служители не се нуждаеха от дълго време, за да опровергаят Рейгън почти във всички отношения: финансовият министър Кристиан Йенсен публикува в Twitter статистика от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според която значително по-голяма част от датското население работи, отколкото това на САЩ. В същото време Дания има "най-добрия баланс между професионалния и личния живот в света".

Датският посланик Ларс Герт Лосе сподели в Twitter цялостно резюме с данни, доказващи обратното на обвиненията на Рейгън. Например "огромният" държавен дълг в продължение на много години възлиза на 36,4% - далеч по-нисък от този на САЩ. Проучвания на Световния икономически форум също така удостоверяват, че Дания има една от най-добрите образователни системи и е една от най-атрактивните страни за висококвалифицирани служители. Не на последно място фондацията Heritagе, близка до републиканците, класира Дания на 12-о място - далеч пред САЩ, в своя Индекс за икономическа свобода.

Вероятно предполагайки, че статистиката и данните не са достатъчни, за да убедят водещата на Fox и нейната аудитория, посланикът кани Рейгън: "Хайде, вижте сама (бихме се радвали да помогнем), макар че липсата на толкова кафенета вероятно ще Ви разочарова"...