Правителството на Венецуела въведе серия от икономически реформи - от нови банкноти с пет нули по-малко, увеличаване на минималната заплата 34 пъти и боливар, индексиран към местна криптовалута и девалвиран с 96 на сто, предаде Франс прес. За днес е насрочен митинг в подкрепа на икономическите реформи на президента Николас Мадуро. Ето какво представляват те:

Девалвация и индексиране

След пускането в обращение в понеделник на нови банкноти с пет нули по-малко, венецуелското правителство вчера обяви нов етап от плана си за стимулиране на икономиката, по силата на който се девалвира с 96 на сто спрямо долара националната валута, която вече се нарича суверенен боливар.

Централната банка обяви вчера, новият официален обменен курс е 60 суверенни боливара за един долар и 68,65 боливара за едно евро.

Държавният глава Николас Мадуро обяви, че суверенният боливар се индексира към стойността на венецуелската криптовалута "петро", чрез която правителството възнамерява да заобиколи финансовите санкции на САЩ и липсата на ликвидности.

За първи път държава обвързва валутата си с криптовалута. Цените и заплатите са фиксирани според тези две валути.

Всяко "петро" според социалиста Мадуро се равнява на около 60 долара въз основа на цената на венецуелския петрол или 3600 суверенни боливара.

Увеличаване на минималната заплата

Николас Мадуро обяви в петък вечерта, че минималната месечна заплата се увеличава 34 пъти от 1 септември. Тогава тя ще достигне половин "петро" или 1800 суверенни боливара (спрямо 52 суверенни боливара преди увеличението).

След пускането на "петрото" през март, трансакциите с тази криптовалута са почти нулеви и то е неоткриваемо в онлайн обменните бюра.

Освен това САЩ забраниха трансакциите с тази криптовалута в рамките на своите санкции.

Венецуелският президент обяви, че държавата ще поеме в продължение на 90 дни разликата за увеличението на минималната заплата при всички малки и средни предприятия, но не уточни как ще става това.

Пет нули по-малко

От понеделник са в обращение нови банкноти с пет нули по-малкото, отколкото при старата валута - силния боливар.

Най-голямата купюра е от 500 суверенни боливара, равняващи се на 50 милиона стари боливара (около 7 долара на черния пазар, който на практика е референтен). Най-дребната монета ще бъде от 50 сентимос.

По улиците на Каракас се извиха големи опашки пред банкоматите, за да могат венецуелците да се сдобият с новите пари.

Смекчен контрол на валутния обмен

От понеделник е отменен закон, предвиждащ глоби и наказания до 15 години затвор за обменящите валута извън строгия държавен контрол, въведен през 2003 година.

Венецуелците вече имат три възможности да обменят долари.

За малки суми могат да отидат в разрешените обменни бюра. Според властите постепенно ще бъдат открити такива 300 пункта за обмяна на валута.

Те могат и да се обърнат към банките, които вече имат право да купуват долари от частни лица, но не и да им продават. Банковите институции могат да препродават долари само на централната банка.

При по-големи суми съществува система за онлайн търгове на валута, захранвани само от частни фондове. Няма ограничение за продажба на долари, но за купуване има лимит от 500 долара на месец за частни лица и 400 000 долара на месец за компании.

Първият търг беше предвиден за вчера, но в крайна сметка ще се състои днес.

Цена на бензина

Все така с цел да се намерят ликвидности, Мадуро ще увеличи и цената на бензина, който досега беше най-евтиният в света. Горивото ще остане субсидирано единствено за притежателите на "отечествената карнетка" - електронна карта, осигуряваща достъп до държавни помощи. Опозицията определи това като засилване на механизма за социален контрол.

Венецуелците трябва да впишат автомобилите си в специални преброителни списъци до 30 август - новия срок, определен от правителството.

Който откаже, ще трябва да плаща бензина "на международна цена", предупреди Николас Мадуро, без да уточни какво има предвид. Министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес съобщи, че новата система ще влезе в сила през последната седмица на септември.

В момента за един долар, обменен на черния пазар, венецуелците могат да си купят 7 милиона литра бензин, по 1 боливар литъра, но само 1,5 литра Кока-Кола (Coca-Cola).