Според 82 процента от работещите във Франция предприятието им е отговорно за тяхното щастие, сочи проучване на социологическия институт Ифоп (Ifop) по поръчка на електронната медия Филономист (Philonomist), цитирано от Франс прес.

Предприятието трябва да функционира като истинска демокрация, приобщавайки работещите към стратегическите решения, посочват 77 на сто от анкетираните. От тях 22 процента са "напълно съгласни" с това твърдение, а 55 на сто са "по-скоро съгласни".

Допитването, в което са участвали представителна извадка от 970 души, показва също така, че 65 на сто са на мнение, че могат да проявяват критично отношение в своето предприятие. В същото време близо половината (49 на сто) признават, че в професионалните си изяви понякога са принудени да действат против моралните си ценности.

Голямо мнозинство обаче имат по-скоро доверие в бъдещето: едва 29 на сто от анкетираните се опасяват да не бъдат заменени един ден от изкуствения интелект. Повечето от участниците в допитването са на мнение, че не компанията, а държавата трябва да даде отговор на големи предизвикателства като неравенствата (72 на сто) и климатичните промени (също 72 на сто). За сметка на това 58 на сто мислят, че предприятията най-добре могат да се справят с неравенствата между жените и мъжете.