По данни на КНСБ 110 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 48 700 служители. Това показва проучване на Конфедерацията към 11 май чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID-19. Общо наблюдаваните предприятия са 134.

12 на сто от фирмите със социално напрежение са предприели съкращения на работещи. В 66 на сто от тях работниците са в платен отпуск, в 23 на сто - в неплатен.

Седем процента от фирмите на този етап планират да възстановят работа напълно или частично след изтичането на периода на извънредното положение на 13 май. Те са от секторите на преработващата промишленост, производството на автомобилни компоненти, енергетика, производство на облекло и ВиК сектора.

От засегнатите от кризата фирми най-много (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в преработващата промишленост, производството на авточасти, леката промишленост.

Най-много засегнати работещи има в градовете Благоевград, Габрово, Казанлък, Перник, Пазарджик, Сливен, Враца, Разлог, Банско, следван от Бургас, Хасково и Варна.