Заради проблема със загубите на вода водоснабдителните системи 60% от подадената вода не достига до потребителите. Това каза за БТА председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов. Сдружението организира в четвъртък международна конференция във връзка със Световния ден на водата, който се отбелязва в петък, 22 март.

Загубите на вода по ВиК системата на места е и над 90%, коментира по време на конференцията министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. В България не ценим водата, отнасяме се с нея безобразно, каза той. Чешмяната вода на много места е добра, тя има 100 пъти по-малък въглероден отпечатък, заяви министърът в оставка и призова да се намали използването на вода в пластмасови бутилки.

В световен мащаб все повече се говори за засушаването. В България този проблем не се усеща толкова осезателно, но ние трябва да пестим нашия воден ресурс, коментира Иван Иванов. Световният ден за водата е повод да помислим за това колко ценна е водата и как да я опазим.

Божидар Янков от Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" подчерта, че голямата отговорност на управлението на корабоплавателния път по реката. Той направи препратка към мотото на конференцията "Просперитетът и мирът разчитат на водата", като открои, че Европейската комисия има инициатива за коридори на солидарността за осигуряване на транспортен коридор, който да подпомогне преноса на стоки и суровини от Украйна по река Дунав.