От финансовото министерство съобщиха, че на база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетът да има дефицит от 183,2 млн. в края на ноември, съобщава "24 часа", позовавайки се на данни от Министерството на финансите. Причината е в допълнителните разходи по мерките за подпомагане на хората и икономиката в пандемията.

За 11-те месеца на годината от бюджета за похарчени 39, 89 млрд. лева, което е 83,3% от годишния разчет. За сравнение година по-рано разходите са били 38, 553 млрд. лв. Това означава, че антикризисните мерки досега са стрували повече от 1,3 млрд. допълнително.

От ведомството на Кирил Ананиев посочват, че само през миналия месец са извършени разходи, свързани със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60 на 40, изплащане на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки.

В същото време има изоставане на приходите в сравнение с миналата година, показват данните. В края на ноември са събрани 39, 707 млрд. лв., което прави 89,4% от годишния разчет. Спрямо година назад приходите се свиват със 146,5 млн. лв. Данъчните и неданъчните намаляват с 587,4 млн. лв., като този спад се компенсира донякъде с постъпленията от помощи, които са нараснали с 440,9 млн. лева.

През последните месеци се наблюдавало плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсирало натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията.