Холограмният стикер с чип, който дели автомобилите на 5 екологични категории, влиза в сила от днес. 150 000 лепенки вече са купени от фирмите, които имат пунктове за Годишни технически прегледи (ГТП) и от понеделник служителите им започват да ги лепят в средата на предните панорамни стъкла на автомобилите, предава "Труд".

Очаква се с "новата услуга" цената на прегледа да се увеличи от 6 до 20 лв., а не само с 3,30 лв., както се опитват да твърдят от автомобилната администрация - бившата ДАИ.

Допълнителната цена ще се покрива изцяло за сметка на шофьорите на леки автомобили и микробуси до 3,5 тона. За тях екостикерът се явява още един допълнителен налог, който държавата им прибира заедно с другите данъци, винетки и такси.

Преди седмица от КПКОНПИ призоваха служебния министър на транспорта с промяна на наредбата незабавно да спре въвеждането на екостикера. Експертите от "Антикорупция" посочиха, че не са против въвеждане на екокатегории, но препоръчаха да се използват вече съществуващите системи за проверки по регистрационния номер. Екостикерът е безсмислен, защото до същата информация има достъп всеки пътен полицай чрез таблета си, както и всяка камера, включително и от общинското улично наблюдение.

В отговора си до КПКОНПИ служебният министър Георги Тодоров обвинява комисията, че не е обсъдила цялата налична информация за въвеждането на екостикерите и затова са стигнали до мотиви, с които обосновават едно неправилно решение. Той подчертава, че държавата няма да харчи пари.

Шефът на автомобилната администрация Бойко Рановски пък обясни, че екостикерът с чип и антена, излъчваща сигнал, е много необходим, защото из градовете колите се движат плътно и камерите не можели да снимат номерата на всички.