Предлагаме автоматичен контрол на данъчните складове. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след изслушване в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борса със сивата икономика.

"Това, което имаме намерение, е да предложим допълнителни мерки в контрола на данъчните складове. Една от мерките е поставяне на видеонаблюдение на всички точки на въвеждане и извеждане на данъчните складове", посочи Горанов, като уточни, че така ще се следи за изнасянето на стоки, които не са въведени в системата.

"Ще въведем контрол и на стоките, които са освободени от акциз, например разредители или кофражни масла", отбеляза той.

Горанов коментира, че контролът ще бъде засилен чрез въвеждане на изискване за поставяне на измервателни уреди и автоматично свързване с Агенция "Митници". "Съгласете се, че не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или данъчни, или и дори да го сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата", отбеляза финансовият министър.

Владислав Горанов обясни, че има съмнения за това как под икономическото обяснение, че с бензин се произвеждат разредители за химическите промишленост или други неакцизни стоки, на основа горива, след това се използват за моторни горива и се избягва плащането на акциз.

Срокът, докога да се въведат тези мерки, все още се обсъжда, според министъра между три и шест месеца е разумният срок, в които може без да се притиска бизнеса да изпълнят изискванията.

Финансовият министър коментира още, че според анализите, загубите от избягване на акциз и ДДС върху горивата са стотици милиони.

За системата "бонус-малус" министър Горанов обясни, че тя ще помогне да се подобрят проблемите със задължителното застраховане и дисциплината на шофьорите. И посочи, че въпрос на баланс е какво точно да се включи в обхвата на "малуса" - кои да са тези нарушения, които да влияят на поскъпването на гражданската отговорност.

"Надявам се КФН да предложи скоро работещо решение", каза Горанов и допълни, че се надява и в следващите няколко месеца да има дебат за системата. Неговата позицията и тази на МФ е, че "такава система трябва да има, тя е полезна и е закъсняла. Въпрос е на баланс и манталитет."

Приходите в бюджета са се увеличили с 50% или с 14 млрд. лв. на годишна база от 2014 до 2019 г., т.е за времето на един пълен мандат. Със съвместни усилия, на всички институции, държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор. Аз не съм сигурен кои са по-големите вреди от този сектор. Защото фискът може да се справи с повече или с по-малко пари, но това, че той нарушава равнопоставеността и конкурентността и произвежда синергия, но в негативна посока, е по-голямата вреда, каза още финансовият министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов се сдобиха със специални награди заради приноса им в борбата срещу сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор.

Плакетите им бяха връчени в началото на днешното заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата от нейния председател Емил Димитров, а тримата бяха видимо изненадани от жеста. Мотивите, които Димитров изтъкна, бяха проактивното и рационално поведение на тримата в борбата срещу това негативно явление, което ощетява държавния бюджет.

"Приемам наградата като знак на уважение към труда на всички наши колеги - прокурори и следователи", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Ако трябва да бъдем максимално обективни, трябва да кажем добри и положителни думи и за вас, народните представители", отбеляза още той.

Според него след всички операции срещу контрабандата, които бяха проведени от разследващите органи през миналата година и които доведоха до редица повдигнати обвинения, се е стигнало и до повдигането на въпроса за законодателни промени.

"Предложение за изменение на чл. 234 на НК - предложение за въвеждане на нови форми на изпълнително деяние, завишаване на наказанията и съпътстващи разпоредби", припомни главният прокурор и подчерта, че промяната е довела до въвеждане на "адекватно на престъпността законодателство".

Сотир Цацаров се аргументира и с официалната статистика за дела на контрабандните цигари на вътрешния ни пазар за първото тримесечие на 2019 година. Според данните става въпрос за 3,8%, което е най-ниската стойност, отчитана у нас досега.