1,3 млрд. лева ще е размерът на помощта от страна на кабинета към бизнеса, за да плаща заплати на работниците си. Това обяви в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов, коментирайки мярката 60/40.

"До момента по нея сме запазили работата на 160 хил. души от 9000 фирми. Чакат за финансиране още 17 000 заявления, което са още 300 000 работници", добави той.

"За секторите туризъм и пътнически превози мярката ще е реално 80/20, тоест държавата поема 80% от заплатата на работниците. За тези два сектора има допълнителна мярка на стойност 40 млн. лв. От днес въвеждаме и трета мярка - наемане на безработни с европари за 160 милиона лева", каза още премиерът.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри редизайна на мярката 60/40, с която бюджетът помага на фирмите да плащат заплати. Новите правила отварят мярката за подпомагане на почти 2,1 млн. работници.

"В Световната здравна организация си сменят непрекъснато позициите -"с маски задължително; без маски задължително", а вчера казаха, че лошото тепърва предстои, и то когато започнахме възстановяваме икономиката" каза още Борисов по повод епидемията с коронавирус.

Как ще се прилага мярката поновому

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поясни пред журналисти, че до този момент по мярката "60/40" са изплатени около 130 млн. лева, които запазват работата на 150 000 души. Общият брой на заявленията за тази помощ са от 17 000 фирми за около 300 000 души. С новият дизайн на мярката ще обхванем отново 300 000 работни места, като парите за тази мярка ще бъдат около един милиард лева. Тя вече се разширява и в нея са включени зъболечението, балнео и спа центрове, тъканни и кръвни банки, частни детски ясли и детски градини, центрове за професионалната квалификация и други.

В следващия тримесечен период няма да има изискване работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година. Те обаче трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат след време сумите да бъдат събрани. Общините и общинските предприятия също могат да кандидатстват за помощ по тези мерки,

За хотелиерите и ресторантьорите няма да има изискване да се запазва заетостта на новоназначените служителите, а само изискване за запазване на работното място, защото това работно място ще съществува и следващия сезон, каза Деница Сачева.

От петък ще може да се кандидатства по разширената мярка 60/40, но от 14:00 часа ще може да се кандидатства по мярката за наемане на безработни - тази мярка е с общ бюджет 160 млн. лева, от които 50 млн. лв. са за туризма, уточни тя.

Какво е новото за туризма

Новият дизайн променя мярката "60/40" в "80/20", защото се дават допълнително по 290 лева на заето лице, каза министър Николина Ангелкова. Тази помощ ще се ползва съвместно с мярката "60/40" и отчита всички специфики на туризма.

От мярката могат да се възползват и хора, които са наети от първи юни и не са свързани със сезонния характер на обектите.

Отделно се дават 50 млн. лева за хора, наети от бюрата по труда, като всеки работодател ще получава по 610 лева на човек, каза Ангелкова.