Това заяви по TV7 през уикенда министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски. Според него, проблемите в пощите се дължат на предишното правителство, което е избързало с либерализацията на пощенските услуги.
Министърът направи сравнение между двете компании и припомни, че железниците са пред фалит, и ако искат да оцелеят трябва да направят съкращения и да повишат цените. Според него същото важи и за пощите.

„Български пощи” е пощенската компания в Европа с най-много клонове, най-голяма мрежа и с най-ниска производителност, посочи Московски. Според него, наложителни са промени в цените на пощенските услуги, така че държавните пощи да станат конкурентни на частните оператори.
Преди няколко месеца правителството включи компанията в списъка за приватизация през 2012 г. Под силен натиск от синдикати и опозиция обаче тя бе върната в "забранителния списък".

В същото време стана ясно, че БФБ София е допуснала до търговия облигациите на Български пощи ЕАД. Размерът на емисията е 15 млн. евро, разпределени в 15 000 облигации с номинал 1 000 евро. Книжата са обикновени, лихвоносни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми и обезпечени. Борсовият код на емисията е 0BP1. Датата на въвеждане за търговия на БФБ-София е 28.11.2011 г. Крайната дата за търговия е 28.01.2016 г. Определената индикативна референтна цена за първата търговска сесия е 100% от номинала.

Емисията е първа по ред, издадена от Български пощи ЕАД. Годишният лихвен процент е 3 мес. EURIBOR+3.63%. Датата на издаване на книжата е 08.02.2011 г., а датата на падеж е 08.02.2016 г., като те са със срок 60 месеца или 5 години. Изплащането на главницата започва от деветото лихвено плащане и се извършва на дванадесет тримесечни вноски. Всички плащания по главницата са равни и са в размер на EUR 1 250 000. Плащанията са през 3 месеца и са с фиксирана дата на лихвените плащанията. Банка-довереник е Райфайзенбанк (България) ЕАД. Емисията облигации има и Кол опция, като Български пощи ЕАД има право предсрочно да погасява не по-малко от ЕUR 500 000 от остатъчната, неамортизирана стойност на главницата.