Или поне така твърдят някои от веригите и вносителите на подобен клас техника. По отношение на продажбите на компютри и таблети – през цялата година не се забелязва спад през нито един от месеците, дори напротив, от средата на лятото бележим лек ръст и се движим спрямо ръста на категорията, обявен за европейския пазар, съобщиха от Globul.
 И от „М-Тел“ потвърдиха пред „Класа“, че въпреки че в световен мащаб се наблюдава свиване на пазара на нетбуците, тази тенденция все още не е осезаема у нас. Чувствително повишаване се забелязва в търсенето на много модерните напоследък таблети и най-новите смартфони, заявяват още от оператора.
Дори нещо повече: според наблюденията на „М-Тел“ клиентите търсят най-новите и високотехнологични устройства, при които цената обикновено не е решаващ фактор при избора. Според конкурентите от Globul при лаптопите, устройствата в средния клас са най-продавани, за разлика от таблетите, където най-желани са джаджите от високия клас.
От Vivacom също се похвалиха, че не само са запазили нивата от 2010 г., но са отчели и ръст във всички основни продуктови линии - мобилни телефони и преносими компютри, а особено много - смартфони и дейта устройства.
Търсенето на иновативни устройства като смартфони и таблети продължава да расте, което обуславя и все по-голямото предлагане на пазара на нови hi-tech устройства с все повече функционалности и възможности. При едни устройства продажбите са запазили постоянен темп, докато при други наблюдаваме видимо повишаване, коментират и от „М-Тел“.
Въпреки сериозната си заявка на пазара, таблетите засега не се продават толкова успешно и се реализират минимални бройки от тях, коментира от своя страна Владислав Иванов, мениджър потребителски продажби в Lenovo България, за в. „Класа“. Това се дължи предимно на практичността на българския потребител. Според него подобен тип устройство се взима като второ допълнително и не може да замени класическия лаптоп. Така таблетите остават в сянката на по-големите си братовчеди и са подценявани от много българи. Прогнозите за последното тримесечие на годината, което традиционно е и най-силното за годината са оптимистични.
Според експертите пазарът за GSM-устройства, компютри, лаптопи и таблети ще остане силен и дори ще се раздвижи още повече. От Globul са отчели лек спад в продажбите (в рамките на 5%) в началото на годината, но затова пък за периода август – октомври имат ръст на реализираните сделки от над 5% в сравнение със същия период на 2010 г. Тенденцията към момента показва, че във второто полугодие резултатите в продажбите ще надвишат тези от миналата година, смятат от оператора.
Категорията на телефоните също не е усетила допълнително свиване на продажбите или спадовете са били минимални. При GSM-устройствата се забелязва солидно увеличение на продажбите, посочи Божидар Колев, президент на търговската верига „Технополис“.
От Global Net Solutions, които оперират в сътрудничество с Globul, са отчели стабилизиране на продажбите в края на годината. През третото тримесечие спадът, който в първите месеци на 2011 г. е бил 20 на сто, е свит до едва около 7 %. По отношение вкуса на потребителите, в момента са много атрактивни и харесвани апарати с големи touche screen-дисплеи, посочват от Global Net Solutions.
Забелязваме тенденция на растеж в продажбите на така наречените "умни телефони" или смартфони, за сметка на "обикновените телефони", допълват от Vivacom. Според тях, изключително голяма популярност набират предложенията с неограничен мобилен интернет и безплатни 3G модеми в пакета. Според Globul има баланс между покупките в брой и на лизинг, а останалите два оператора Vivacom и „М-Тел“ отчитат, че клиентите предпочитат да пазаруват на изплащане. Трайно намалява средната цена, която клиентите са готови да платят, посочват от Global Net Solutions.