Лихвите по 10-годишните испански облигации надвишиха днес прага от 7 процента, достигайки 7,09 на сто - най-високото равнище от 14 години, предаде ДПА. Търгът за облигации на стойност 3,6 милиарда евро (4,8 милиарда долара) бе организиран точно четири дни преди парламентарните избори в разгара на икономическата криза в страната.
Много испански анализатори са на мнение, че лихви от 7 процента са критично равнище, над което дългът става неизплатим. Лихвите при предишния подобен търг на 20 октомври бяха 5,5 на сто.
Както и при предишните емисии, търсенето на испански дълг бе голямо - 5,503 милиарда евро, при поставена цел да бъдат събрани между 3 и 4 милиарда. Заради високите лихви обаче министерството на финансите не пласира желания максимум, отбелязва АФП. В сравнение с лихвите по смятаните за референтни 10-годишни германски облигации, испанските лихви отчетоха разлика (спред) от 489,50 базисни пункта.
Испания не рискува "ни най-малко" да се окаже принудена да поиска спасителен план, заяви днес министърът на икономиката Елена Салгадо. В отговор на въпрос на радио "Кадена сер" дали Испания е навлязла в рисковата зона на спасителен план тя отговори: "Няма абсолютно никакъв риск от спасителен план".
"Нашият дълг е абсолютно поносим", допълни Салгадо. "Днес е Испания, вчера беше Италия, предния ден можеше да бъде Белгия, а утре може би която и да било страна, а сред тях и държави, определяни като централни, като Франция или Австрия", допълни испанският министър.
По-рано днес вероятният бъдещ испански премиер Мариано Рахой обяви , че ще трябва да се направи повсеместно орязване на разходите, освен за пенсиите, за да се изпълни предвиденото намаляване на бюджетния дефицит до 4,4 процента от БВП през 2012 година. Той каза това в интервю за в. "Паис", цитирано от Франс прес.
Рахой припомни своя приоритет да поддържа покупателната способност на пенсионерите. "Планът за стабилност, представен в Брюксел, предвижда понижаване на дефицита до 4,4 процента. Волята ми е да го прилагам. Всеки трябва да знае, че за моето правителство приоритет ще бъде изпълнението на обещанията на Испания пред Брюксел", допълни лидерът на дясната Народна партия, която според социологическите прогнози най-вероятно ще спечели парламентарните избори в Испания тази неделя.
Според него прогнозата за растеж от 2,3 процента през 2012 година сигурно ще бъде преразгледана, след като вчера социалистическото правителство призна, че БВП ще нарасне само с 0,8 на сто през 2011 година спрямо предвидените 1,3 на сто.