Европейските лидери се подготвят за вероятността Гърция да напусне еврозоната, пише Ройтерс. Двама депутати от ПАСОК заявиха, че няма да подкрепят правителството.
Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел предупредиха снощи, че Гърция няма да получи нито цент повече. Растящият хаос в Гърция и несигуронстта за еврозоната доведоха до понижения цените на акциите и на суровините. Затова допринесе и разцеплението сред управляващите в Гърция, където финансовият министър Евангелос Венизелос се противопостави на искането за референдум, което поставя на карта членството на страната в еврозоната.
За първи път европейските лидери заговориха открито за възможно напускане на Гърция в опит да запазят целостта на 17-членния блок. На среднощната пресконференция снощи Ангела Меркел заяви, че макар да предпочитата да стабилизира еврото с Гърция като член, приоритет е спасяването на еврото, а не спасяването на Гърция.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че се работи по възможните сценарии за напускане на Гърция. Държава с висок дълг, застанала на прага на референдум за определяне готовността на Атина да получава по-нататъшна помощ от ЕС, не трябва на всяка цена да остава член на еврозоната, изтъкна Юнкер. Той допълни, че Гърция трябва да изпълни всички задачи, които са й възложени. Ако гърците чрез референдум поискат да излязат от еврозоната, те трябва сами да намерят пътя за изход от европейското пространство, посочи Юнкер.
Според действащото законодателство на ЕС страна член на Евросъюза може да се откаже от еврото само ако напусне изцяло ЕС, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Френският министър по европейските въпроси Жан Лионети заяви, че еврото може да оцелее без Гърция. "Гърция е нещо, което можем да преодолеем, без което можем да живеем", каза той пред RTL радио.
След изявлението на Венизелос и бунта в редиците на ПАСОК не е сигурно, че правителството ще оцелее тази седмица, прогнозира агенцията.
Междувременно съмненията в способността на Европа да овладее дълговата криза поставиха Италия на огневата линия. Рисковата премия на италианските облигации над смятаните за убежище германски книжа достигна абсолютен рекорд тази седмица, въпроки че ЕЦБ продължава да изкупува италиански дълг. Италианският премиер Силвио Берлускони се опитва да прокара мерки, за да успокои пазари на фона на растящите призиви за оставка.