Водещите европейски фондови индекси ускориха своя срив заради опасения, че планираният от Гърция референдум за новия план за икономии заплашва стабилността на единната европейска валута.
Шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха днес премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка, предаде Ройтерс, като се позова на агенция АНА-МПА.
Шестимата са членове на Националния съвет на ПАСОК и бяха близки съветници на бившия премиер Костас Симитис, когато той бе в правителството, уточнява БТА. Депутатката Милена Апостолаки пък напусна ПАСОК в знак на несъгласие с референдума. „Призовавам президента да свика съвет на политическите лидери с цел формирането на правителство на националното спасение, за да се защити новия европейски план за помощ на Гърция, съгласуван на 27 октомври. След това трябва незабавно да се проведат избори”, заяви нейният колега Васо Папандреу, председател на парламентарната комисия по икономическите въпроси.
Към 15:30 ч. германският индекс DAX се срина с цели 5,72%, но после се възстанови до 5%,  френският CAC 40 пада също с около 5%, а британският FTSE 100 се понижи с 3%. Нюйоркската фондова борса заяви, че ще приложи правило 48, което позволява на маркетмейкърите да спират поръчки поради опасения за волатилна търговия. Дау Джоунс спада с 2.2% в началото на търговията.
Снощи премиерът Георгиос Папандреу поиска вот на доверие на гръцкото правителство и провеждане на референдум за по-нататъшния икономически курс на страната. Ако гърците дадат отрицателен отговор на предвидения от тяхното правителство за януари референдум върху европейския план за уреждане на дълга на страната, това би застрашило "жизнеспособността" на еврозоната, посочи рейтинговата агенция Фич, цитирана от БГНЕС.
Това би засилило риска от "принудителен фалит" на Гърция и от "потенциално излизане" на страната от еврозоната със "сериозни финансови последици за жизнеспособността на еврозоната", подчерта в комюнике агенцията.
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и директорът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес изразиха „пълно доверие” в Гърция за това, че ще спази ангажиментите си към еврозоната, предаде Фокус. Лидерите на еврозоната не бяха информирани за искания референдум.