В Азия Никкей затвори със спад от 1.7% под влияние и на лоши корпоративни резултати.
Основните индекси на водещите европейски фондови борси силно се понижиха още вчера заради подновяването на опасенията за дълговата криза и фалита на MF Global . Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300, който включва водещите европейски компании, приключи сесията с понижение от 1,8 на сто до 999,63 пункта. За целия месец октомври обаче индексът отчете печалба от 8,3 на сто, която е първото месечно повишение от април и най-силният растеж от юли 2009 година, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Днес обаче спадът на борсите продължи, като Stoxx Europe 600 отбеляза най-голямото си понижение от четири седмици, отбелязва Ройтерс. Малко преди обед FTSEurofirts 300 спадна с 2,8 процента до 968,30 пункта, като най-големите загуби претърпяха френските банки Сосиете женерал (Societe Generale) - минус 12 процента и Креди агрикол (Credit Agricole) - минус 11 процента.
За спада повлияха опасенията, свързани с  изненадващия референдум в Гърция. Очаква се правителството в Атина да вземе решение за свикване на референдум, след като приключат процедурите по оформяне на спогодбата за участие на частните инвеститори в доброволното опрощаване на дълга и по отпускането на допълнителната помощ, обещана на Гърция в рамките на втория европейски спасителен пакет от 26 октомри. Отрицателен вот на референдума през януари на практика ще блокира спасителния план, а анализаторите вече изчисляват загубите за банките при неизбежния в този случай фалит на Атина.
Вчера американска брокерска къща MF Global  подаде в съда молба за защита от банкрут, след като се провалиха преговорите за продажба на активите й, които са 41 млрд. долара. Това е осмият по големина на активите фалит в САЩ , а компанията се смята за най-голямата жертва на европейската дългова криза, заради експозицията й в рискови облигации.
Според Блумбърг компанията държи $6.3 милиарда от италиански, испански, белгийски, португалски и ирландски книжа. Разследва се обаче и липса на 700 млн. долара от клиентски сметки.

Актуализирана в 11:40 часа