Драги, който ще замести Трише на 1 ноември, говори пред срещата на лидерите на еврозоната тази вечер, предава Ройтерс.
Евросистемата (централните банки в еврозоната - бел. ред.) е решена чрез необичайни мерки да се противопостави на блокирането на пазарите, каза Драги в Рим, използвайки обичайния кодиран език на ЕЦБ. Ройтерс припомня, че германската Бундесбанк настоява да се сложи край на изкупуването на облигации на затруднени страни.
Помощта за финансово затруднените държави от еврозоната "трябва винаги да бъде свързана със строги условия", заяви в друго предхождащо изявление германският канцлер Ангела Меркел. Те говори пред Бундестага няколко часа преди началото на срещата на европейските лидери в Брюксел, предаде БТА. "Хората в Гърция заслужават уважението ни", допълни тя, спечелвайки одобрението на законодателите.
"Германия не може да бъде добре, ако Европа е зле", отбеляза канцлерът, обяснявайки защо спасителните програми са необходими за преодоляване на кризата в еврозоната. Меркел защитава днес в Бундестага проекта за укрепване на механизмите за подпомагане на еврозоната, който депутатите трябва да одобрят.
Канцлерката, която поиска от долната камара на германския парламент мандат да преговаря преди ключовата среща на върха на ЕС в Брюксел, отново изтъкна основното искане на Германия - да настоява за много по-голямо участие на частния сектор в спасяването на Гърция, отколкото бе поискано през юли.
На тогавашната среща банките трябваше да се съгласят да понесат загуби до 21 на сто от държания от тях гръцки дълг. Преговорите вече се насочват към искане на обезценка на облигациите с поне 50 процента. Начело на това настояване е Германия, следвана и от други страни, които искат големи жертви от финансовия сектор.