Асоциация на потребителите на комуникационните и интернет услуги (АПТИУ) ще заведе колективен иск от 100 млн. лева срещу мобилния оператор заради възникналите проблеми със сметките на абонатите след въвеждане на новата система. Това съобщи председателят на УС на асоциацията Янаки Ганчев, предаде БГНЕС.
По думите му по 150-200 потребителски жалби срещу "М-Тел" получават на ден в АПТИУ.
Ганчев подчерта, че във всяка европейска страна при такива нарушения операторът ще бъде санкциониран. Подобен пример е Румъния, където два мобилни оператора са с наложена от държавата с обща глоба от 63 млн. евро. Това е станало, въпреки че проблемът там се отнася за нелоялни търговски практики помежду двете компании.
За трети път тази година АПТИУ организира протест. На 20 март недоволните потребители ще се съберат пред Народния театър "Иван Вазов". Тогава ще започне и събирането на жалби за колективния иск, който ще бъде заведен. От асоциацията представиха данни, според които 60% от потребителите се опасяват, че сметките се надписват. АПТИУ настоява за въвеждането на законови промени, с които ще се гарантират правата на потребителите.
На 15 март десетки разгневени абонати отрано щурмуваха Комисията за защита на потребителите (КЗП) в София, където бе отворена приемна за жалби срещу мобилните оператори. 71 сигнала бяха приети само до обед.