Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ подкрепя изцяло приемането на Пакта за финансова стабилност. Това каза председателят на работодателската организация Огнян Донев след среща на ръководството на КРИБ с министъра на финансите Симеон Дянков, на която е бил представен проектът на пакта. Според Донев пактът ще има дисциплиниращо въздействие за всяко бъдещо правителство, предаде БТА.
Ръководството на КРИБ напълно споделя виждането на Министерството на финансите, смятаме приемането на такива мерки като необходими и наложителни, още повече в контекста на случващото се в Европейския съюз, каза Донев.
Финансовият министър съобщи, че експерти на КРИБ са дали свои предложения по пакта, които до две седмици се очаква да бъдат анализирани с идеята някои от тях да залегнат в окончателния вариант на пакта.
Дянков съобщи, че в министерството е разработен протокол за действия на държавата при форсмажорни ситуации, който също ще бъде представен пред ръководствата на партиите и работодателските организации. Идеята е да има възможност пактът да е гъвкав за известен период от време и да има начин как следващите правителства отново да се върнат в рамките на пакта, допълни Дянков.
Министърът заяви, че пактът е в синхрон с вчерашните решения в Брюксел на Съвета на министрите. Смятаме, че България, за да покаже, че е и ще остане по-финансово дисциплинирана, ще направи и някои допълнителни крачки, допълни министърът.