Ценовият скок на дизела започна да вдига и цената на билетчето в градския транспорт в страната.  Първи повишение направи междуградските превозвачи, сега настъпват и фирмите, обслужващи градкия транспорт.
Автобусните билети за градския транспорт в Шумен от днес са с цена 80 ст., съобщиха от "Шумен-Пътнически автотранспорт", предаде БТА. Увеличението с 10 ст. е заради скока на цените на горивата, уточниха от фирмата-превозвач. От началото на април месечните карти за една линия ще поскъпнат с два лева и ще се продават за 26 лева. Картите за учещи и за пенсионери остават на старите цени, съответно 12 и 17 лева. Цените на билетите за някои от извънградските автобуси, които обслужват маршрути, дълги над 30 км, са повишени с 0,50 лева. Без промяна са по-късите дестинации, както и тези по направленията към Варна, Русе, Добрич, Силистра, Разград, Каспичан, Нови пазар, Смядово и Хитрино.
В края на миналата седмица билетчето във Враца също стана 80 ст.
Цената на билетите за градския транспорт да бъде увеличена на 80 ст.,  поискаха и автобусните превозвачи от община В. Търново.
Возенето в градския транспорт в Добрич пък поскъпна още от 1 февруари. Цената на билетчето се промени от 80 ст. на един лев. Остана обаче непроменена цената на тролейбусния превоз, както и на абонаментните карти.
В Пловдив превозвачи и общинари също обсъждат ново поскъпване на билетите в градския транспорт с 20 ст. и да стане 1,20 лв. Фирмите настояха за увеличение на цените на билетите и картите с мотива за поскъпналите горива. Общината обаче отхвърли искането, заради което превозвачите заплашиха, че утре няма да има градски автобуси.
"Ако утре Пловдив осъмне без градски транспорт, ще им изпратя писма, с които ще ги уведомя за развалянето на договора им", заяви в отговор кметът Славчо Атанасов.
След краткото съвещание шефовете на шестте транспортни фирми, които обслужват линиите, решиха да отложат протестите за сряда.
От днес хората в Благоевградска област вече пътуват с по-високи цени на билетите за автобусите в общинската, областната и републиканската транспортна мрежа, съобщи БНТ. Двете превозвачески фирми "Бистрица" и "Пътнически превози" вдигнаха цените между 5 и 15 процента. Засега непроменени остават цените на градския транспорт в областния център. Това са се договорили след среща двете транспортни фирми и кметът на областния център Костадин Паскалев.
Цената на билета за градския транспорт в София засега няма да бъде повишена заради скока на цените на горивата. “Имаме осигурени средства за покупката на гориво и за изплащане на заплати на служителите в транспорта”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова миналата седмица. Тя обсъдила ситуацията с шефовете на общинските превозвачи. От кметството дори очакват да се увеличи броят на пътниците в градския транспорт заради по-високите цени на бензина и дизела. С повечето продадени билети и карти ще се покрият повишените разходи. “За момента не се налага вдигане на цената. Но никой не може да прогнозира ситуацията”, каза Фандъкова.
Цените на билетите за междуградския транспорт в страната вече са с по 2-3 лв. по-високи по всички направления, каза още днес Симеон Милушев, главен секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи и директор на автобусна фирма. Той обясни, че увеличението на цените на билетите при междуградските превози е различно според дестинациите, но няма да реши проблемите, защото по-високите цени пращат пътниците да ползват БДЖ.