„Овергаз Инк.“ е изпратила жалба до Европейската комисия (ЕК) срещу отказа на държавната „Булгартрансгаз” да я допусне до националната газопреносна мрежа. Това съобщи за LiveNews зам.изпълнителният директор на „Овергаз инк.” Светослав Иванов.
Според Иванов „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ като дъщерни дружества на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) в момента злоупотребяват с монополното си положение. „Подали сме жалба в ЕК за това, че „Булгартрансгаз” ни отказва достъп до преноса и съхранието, а срещу „Булгаргаз” за това, че продава горивото под себестойността му”, каза Иванов.
„Овергаз Инк.“, в която 50% от собствеността е на руския концерн „Газпром“, поиска преди няколко месеца да работи от началото на 2011 г. като търговец на газ в България и да сключи директни договори с крайни потребители. Държавният „Булгартрансгаз” обаче отказва достъп до преносната мрежа, с което нарушава евродирективите за либерализиране на енергийния пазар и т.нар. Трети либерализационен пакет, който влезе в сила преди няколко дни. Ако ЕК проведе разследване и се произнесе в полза на „Овергаз Инк.“, държавата може да бъде санкционирана. Опитите на LiveNews да се свърже с ръководствата на държавните газови фирми не се увенча с успех.
В неделя председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев призна по БНР, че проучва преписка с обвинения срещу „Булгаргаз“ за монополно поведение. Той заяви, че ДКЕВР готви доклад по случая и съвсем скоро той ще го оповести. Най-вероятно става въпрос за същия казус, тъй като преди няколко месеца от ръководството на „Овергаз Инк.“ заявиха, че ДКЕВР не желае да вземе отношение към казуса.
До края на 2010 г. „Овергаз инк.“ беше и вносител на около една трета от природния газ, консумиран в България, по силата на дългосрочен договор с „Газпром“.