Търговията на дребно започва бавно да се възстановява и набира скорост. Това става ясно от данните на Националния статистически институт.
През януари 2011 г. продажбите са скочили с 2.1% в сравнение с месец по-рано. Според анализаторите това е добре за икономиката, тъй като декември по принцип е един от най-силните месеци в търговията на дребно заради коледните и новогодишните празници.
Най-сериозно увеличение на оборота се наблюдава  при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали. Там увеличението е с 3.4%. При хранителните стоки, напитки и тютюневите изделия ръстът е минимален - 0.2%. Сериозен спад има в продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности - 6.2% и при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.0%.
Интересен е фактът, че продажбите на горива продължават са се увеличават, въпреки сериозния ръст на горивата през последите месеци.
Спрямо януари 2010 г. обаче данните са с 0.4% по-слаби, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат миналата седмица. Националната статистика пък отчита съживяване на търговията в три основни групи дейности. Продажби на автомобилни горива и смазочни материали се е увеличила с 3.0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.7%, а при храни, напитки и тютюневи изделия ръстът е 0.8%.