Класация на десетте световни енергийни компании, печелещи най-много от кризата в Либия и свързаното с нея повишение на петролните цени, направи изданието Business Insider. То изчисли с колко процента може да скочи цената на акциите на всяка от големите компании в петролния сектор благодарение на напрежението в Близкия Изток.
Лидер с прогнозните 32.03% поскъпване на акциите е канадската Cdn Natural Rsc.Според изчисленията тя ще се облагодетелства с такова нарастване на цената на акциите й при всяко 10-процентно поскъпване на петрола.
На второ място е Alliance Oil, създадена през 2008 г. от сливането на шведската West Siberian Resourses и руската „Алианс“.
На трето място е южноафриканската Sasoil (26.36%).
Най-голямата нефтена корпорация на Канада Imperial Oil заема 4-о място – нейните акции скачат с 19.06% на всяко 10-процентно увеличение на световните петролни цени.
На пето място се нареди японската INPEX с показател от 15.45%.
Световноизвестната компания Chevron заема 6-та позиция с 14.77%.
След нея се нареждат компаниите CNOOC (13%), Devon (10,97%) и китайският гигант Petrochina (10,66%).
Руският газов концерн „Газпром“ заема последното десето място.
В края на работната седмица цената на петрола сорт Brent стигна 116 долара за барел. Според експерти ниво от 120 долара ще бъде постигнато в най-близко бъдеще и за това е достатъчно само да се запази напрежението в Либия. Според Business Insider политическата криза в Африка и Близкия Изток е неуправляема и в тази ситуация нито една от прогнозите не предвещава падането на цената на петрола под 100 долара за барел.
На фона на тази ситуация руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че петролът в родината му няма да стане алтернатива на либийския. Според него Русия няма да увеличава добива само и само да спре ръста на цените.„Това, че цените растат, се случва заради опасенията, свързани с възможния дефицит. Но това е краткотрайно впечатление“, заяви министърт Шматко пред германското сп.WirtschaftsWoche. „Сега всички трябва да запазят спокойствие“, допълва Шматко и препоръчва на страните вносители на петрол да преминат към сключаване на дългосрочни договори, чрез които да се застраховат от ценовите колебания.