Национално осигурителния институт е пуснал грешна сметка за получаване на договорените с правителството около 100 млн. лв. от професионалните фондове, научи Дир.бг от източници от фондовете. Грешката е установена след сигнал на няколко фонда, когато се опитали да преведат парите.
Става дума за натрупаните пари от индивидуалните партиди на работещите в тежки условия на труд налични към 1 януари 2011 г. на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и на мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд.
Осигурителния институт са направили редица разговори с пенсионните компании, за да ги убедят да направят трансфера на средствата на тази ранна дата, а не в рамките на указания срок. Меракът на НОИ да сложи ръка върху тези пари е толкова голям, че в бързането „експертите” на Института са допуснали грешка в банковата сметка дадена на дружествата. Грешката е открита, когато няколко фонда се опитват да прехвърлят парите. Когато сигнализират НОИ в Асоциацията на пенсионните дружества се получава мейл от служителка на института, която пише, че това е техническа грешка и вярната сметка. В мейлът няма прикачен документ, изходящ номер, подпис и печат, не е посочена и позицията на служителката.
По късно пред деня, след остра реакция от страна на засегнатите дружества, от НОИ изпращат официално писмо, с коригираната банкова сметка, но за някои от дружествата възможността да преведат средствата в рамките на деня е пропусната.
Независимо от техническия гаф на „експертите” на НОИ без отговор остават няколко въпроса:
На първо място защо от НОИ толкова бързат да приберат парите и притискат пенсионните компании да направят тази операция много преди указания в Кодекса краен срок? Ще има ли санкции и как ще се отнесе НОИ, ако някой фонд не преведе парите в желания от Института срок, а не в законния?
Има ли връзка между напора на НОИ да получи парите и допуснатото за разглеждане дело в Конституционния съд по искане на 52 депутати за отмяна на спорните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи прехвърлянето на средства от професионалните фондове в НОИ?
Не е ли по-логично НОИ да изчака решението на Конституционния съд, защото ако той отмени тези текстове ще му се наложи да върне парите обратно по партидите на осигурените лица, като всяко едно от тях ще може да го съди за пропуснати ползи, поради факта, че парите му няма да бъдат инвестирани през този период и няма да имат разпределен доход?
На пресконференция днес се очаква шефът на НОИ Христина Митрева да обяви, че парите от професионалните фондове са вече в сметката на осигурителния институт.