Предвижда се земеделските производители, които подадат документи в рамките на кампания 2011 за получаване на директни плащания за площ, да получат общо 32 лева на декар през 2012 година, предаде БГНЕС.
През кампания 2011 средствата за директни плащания са 1.1 милиарда лева - около 800 милиона лева са средствата от ЕС и около 300 милиона лева ще се отпуснат от държавния бюджет. Европейските плащания ще са в размер на 22 лева на дка, а националните доплащания ще са 10 лева на дка, но те трябва да се предвидят в Закона за държавния бюджет за 2012 година, обясни зам. министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.
Днес официално стартира подаването на документи за кампания 2011. За да е допустим за подпомагане всеки фермер трябва реално да ползва заявените от него площи и те да са на негово разположение към края на май тази година, както и да разполага с необходимите документи, доказващи правното им основание да обработват заявените територии. Заявленията ще се подават до 16 май, а след това до 9 юли, когато окончателно се преустановява приемът на документи ще тече наказателна лихва.
Новото през тази година са плащанията по Натура 2000 за земеделски земи, като всички собственици на земи, които попадат в обхвата на Натура 2000 ще могат да кандидатстват за подпомагане, като през 2012 година за първи път ще се изплащат средства и на биволовъдите. По схемата за национални доплащания за тютюн ще се изплащат средства на килограм въз основа на средногодишното количество изкушен тютюн по сортови групи през периода 2007-2009 година. Днес в Държавен вестник са публикувани и Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, където се дефинира "ползвател" на земеделска земя, както и промените в още няколко земеделски наредби.
Очаква се плащанията по кампания 2010, които са в размер на 28 лева на дка да започнат около 10-15 март. След като е била актуализирана ортофото картата, са направени и задължителните проверки по места, като няма разминаване между данните от проверките и ортофото картата. Министър на земеделието и храните Мирослав Найденов още веднъж отхвърли твърденията, че са заснети части от Стара планина, но липсват някои земеделски площи. "Снимахме и Стара планина, и Пирин, и Рила и Родопите", обясни той. "Кампания 2010 беше успешна и само след дни ще започнат плащанията по нея. Да се надяваме, че някои от пропуските от миналата година ще бъдат отстранени през тази година", сподели Найденов. Преди да си получат субсидиите за 2010 година, обаче, всички земеделски производители ще трябва да си платят задълженията към НАП. Първоначалният срок за изплащане на задълженията, определен с решение на Държавен фонд "Земеделие" беше до 28 февруари, така че всички, които до този момент са платили всички свои данъчни задължения, те ще могат още този месец да получат субсидии. Тези, които все пак успеят да платят данъците си до края на кампанията, също ще получат полагаемите им се средства. През миналата година се е констатирало застъпване при 1 % от обработваемите площи или в около 28 000 заявления за общо 30 000 хектара.