Има вероятност за ръст на цената природния газ от май. Очаква се и цената на зърното да се покачи от следващата година. Това каза пред журналисти изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Прогнозите на камарата са базирани на очакването на международните пазари цената на барел петрол да надхвърли 100 долара заради политическото напрежение в Либия и региона.
Това, според Данев, ще има негативно въздействие върху икономиката на страната и заради отслабването на еврото към долара. Всички тези фактори ще доведат до промени в цялостната структура на потреблението от икономиката и от населението, допълни Данев.
"Методиката за определяне на цената на природния газ сега ще удари българската икономика, защото промените от последните три месеца на цените на петрола се прехвърлят върху цената на природния газ", каза Божидар Данев. От своя страна, цената на природния газ участва в ценообразуването на много стоки и услуги. Данев допълни, че на международните пазари съществува "мост" между цената на петрола и цената на зърното, която влиза в основата на хранителните вериги, т.е., производството на месо, яйца, мляко и техните производни, за които се очаква също да поскъпнат.
Божидар Данев припомни, че в портфейла на българския потребител около 39,9 на сто са разходите за храна. Това означава, че българският потребител много силно ще усети увеличението на цените, предизвикани от поскъпването на петрола - веднъж чрез енергопотреблението, втори път - чрез хранителните продукти. Освен това в страната пазарът на енергия не може да се либерализира и в момента енергията към населението се субсидира, коментира Данев.
Промяната в ръководството на камарата няма да промени досегашния принцип на работа с политическите сили, заяви Божидар Данев. БСК, за разлика от други организации, никога не е подписвала политически споразумения, не е събирала пари за избори и не е плащала правителствени делегации в чужбина, допълни Данев. Ние винаги сме били конструктивна опозиция и с нито едно правителство не сме били близки, а сме си сътрудничили, коментира Божидар Данев.