Движението на влаковете у нас може да бъде спряно до дни, ако синдикатите в железниците обявят стачка, съобщи за Дарик Петър Бунев от КНСБ, като по думите му вероятността стачката да бъде обявена до броени дни е голяма, предаде БГНЕС.
Синдикатите са недоволни от намеренията на двете жп компании – "Български държавни железници" и Национална компания "Железопътна инфраструктура", за драстични съкращения на персонала. Според Петър Бунев представеният план за преструктуриране на железниците не решава проблемите в сектора, а дори ги задълбочава. По информация на Бунев НКЖИ се готви да съкрати до 2016 година почти двойно повече персонал от обявените близо 3000 души.
"Трябваше до 15-ти да съгласуваме финансовите мерки и инвестиции, но след като нямаше никакъв отговор, те няма как да се договорят, да се знае какво ще влезе като инвестиции. Продължаваме да твърдим, че съкращенията се следствие на инвестициите, а не могат да ги предхождат, защото това застрашава сигурността", каза синдикалистът. Той допълни, че на 21 февруари железничарските синдикати ще направят среща в салона на централната жп гара в София от 11 часа и на нея ще бъде дадена коректна информация и по социалните пакети и по отношение на това, което синдикатите имат като информация за съкращения и там ще се решава. "По-скоро ще има стачка, отколкото няма да има", каза Бунев.
Общо около шест хиляди души ще бъдат съкратени от БДЖ и от Националната компания "Железопътна инфраструктура" до 2014 година, съобщиха по-рано от ръководствата на двете компании. Съкращенията обаче ще се изпълняват само при условие, че успоредно с тях върви и модернизация на линиите.
Служителите на БДЖ ще бъдат съкратени на четири етапа - по 1000 души през тази и следващата година и по 400 през 2013 и 2014 година. От железниците мотивираха стъпката си с аргумента, че за отпускането на кредит от Световната банка, нужен за модернизиране на дружеството, разходите за персонал трябва да бъдат намалени с 30 на сто.
Ръководствата на компаниите и Министерството на транспорта са предложили на синдикатите социални пакети за преструктуриране.