„Няма справедливи цени в пазарната икономика, а има реални пазарни цени“. Това заяви днес вече бившият председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на разширено заседание на управителния съвет на тема „Либерализиран енергиен пазар в България - предизвикателствата на 2011 г.”. По време на същото заседание за нов председател на БСК е избран Сашо Дончев.
„Кой определя какво е „справедлива цена” – съдът ли? Не може да се провежда социална политика чрез цени, държавата трябва да намери други механизми за подпомагане на хората с ниски доходи, а не да го прави по линията на изкривяването на нормалната пазарна среда”, каза Данев според прессъобщение на самата БСК. 
Данев е казал, че в момента у нас има кръстосано субсидиране на цените на тока – индустрията заплаща чрез високите цени загубите, които причиняват ниските цени за бита. Това се доказва от факта, че през последните две години енергийното потребление на индустрията е спаднало с 28%, а потреблението на домакинствата е нараснало с 2%. Затова Данев е поискал от присъстващия на заседанието енергиен министър Трайчо Трайков отговорните институции да изготвят пътна карта за премахване на „асоциалните“ цени. Така би могло да се постигне плавно постепенно либерализиране на пазара.
Данев подчертал, че в момента над 90% от ел.енергията у нас се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК) на непазарни регулирани цени, преференциални (от ВЕИ), фиксирани (от ТЕЦ „Марица Изток 3”). Едва 5% от енергията се търгува на пазарен принцип, т.е. пазар липсва. Данев припомнил, че на 3 март т.г. влиза в сила Третият либерализационен енергиен пакет на ЕС, по който България практически няма готовност. Междувременно текат наказателни процедури срещу страната ни за Втория енергиен пакет, както и за възобновяемите енергийни източници.
Според Данев сериозен проблем е и практическата липса на инвестиции в газопреносната мрежа, която е изключително остаряла физически и морално, и има сериозни проблеми по отношение на сигурността.
Наследникът на поста на Божидар Данев – президентът на „Овергаз инк.” Сашо Дончев, обвинил представителите на държавата в излишна бюрокрация. Според него това е причината газоразпределителната мрежа да достига до едва 10% от домакинствата у нас. „До скоро битовият потребител трябваше да осигури 27 подписа от различни институции, за да се включи към газоразпределителната мрежа – сега подписите са 13”, казал Дончев според прессъобщението на БСК.
На обвиненията енергийният министър Трайчо Трайков отговорил с изречението: „Имаме политическа воля да решим поставените от бизнеса проблеми в областта на либерализацията на енергийния пазар” и със съгласието, че наистина у нас е необходимо да се премахне кръстосаното субсидиране и газопреносните мрежи, които са собственост на държавата, да се одитират и да им се направи профилактика.
На дискусията е присъствал и и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който посочил, че трябва да се отчитат исторически наследените фактори, сред които и ниската цена на енергията от АЕЦ „Козлодуй”, високите цени на енергията по дългосрочни договори, субсидираните цени за населението и др.  „Трудно може да бъде премахнато изцяло и кръстосаното субсидиране“, казал Семерджиев.